Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Vi ved ikke nok om vores nye globale partnere

Mens dækningen af Kina er blevet opprioriteret i løbet af de seneste år, er de øvrige nye strategiske partnere for Danmark kun dækket, når der er dramatiske ”breaking news”.

Indien har verdens højeste vækstrater. Indien er en af verdens absolutte stormagter, men Indien er nedprioriteret af dansk presse. Ikke alene er der ingen faste korrespondenter i Indien, men selv dækningen via løbende nyhedsstof er helt sporadisk.

Tag maj måned som eksempel. Der var der kun få større artikler i den samlede danske presse. Emnerne var om USA og Indien, voldtægter, kasteløse, hedebølge, webudvikling og dansk hjælp til gadebørn. Klassiske emner for ”gammeldags” tredjeverdensdækning: det farlige, bizarre, det overraskende og fokus på dansk indsats.

Forankring af partnerskab

I den meget omtalte udredning om dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, den såkaldte Taksøe-rapport, udpeges nye strategiske partnere for Danmark. I Asien er det bl.a. Kina, Indien og Indonesien. I Latinamerika er det Brasilien og Mexico. I Afrika er det Nigeria.

Rapporten lægger vægt på forankring af partnerskab i et bredt samarbejde med det danske samfund. Særligt lægger udredningen vægt på, at Indiens rolle som strategisk partner skal styrkes. Samarbejdet med ”Asiens anden kæmpe” er en central opgave for dansk politik ifølge udredningen.

En ny medieanalyse fra en forskergruppe ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole viser, at netop de her nævnte nye stormagter, bortset fra Kina, er stort set ubeskrevne blade i dansk udenrigsdækning.

Mens analysen viser, at Kina er blevet opprioriteret i løbet af de seneste år, er de øvrige nye strategiske partnere for Danmark kun dækket, når der er dramatiske breaking news. Brasilien dækkes, når der er en skandale og rigsretssag mod præsidenten. Ellers dominerer stereotypier Brasilien-dækningen.

Sprogligt spilles der på samba, fodbold og korruption, når Brasilien beskrives. Ikke noget godt startpunkt for et bredt samfundsbaseret strategisk samarbejde.

Dækning har skiftet karakter

Afrika-dækningen har skiftet karakter. Fra tidligere tiders dækning af fattigdom og bistand er der nu andre historier om Afrikas middelklasse, om vækst i Afrika og om Afrikas nye rolle som partner for Kinas globale ambitioner. Men ser vi nærmere på dækningen af lande som Nigeria, en kommende strategisk partner for Danmark, er korruption og Boko Haram de to temaer, vi får noget at vide om.

Ifølge hovedforfatteren Lars Kabel er Afrika-dækningen samlet set fornyet. De fleste tredjeverdens stereotypier er blevet af afløst af et mere opdateret billede af modsætningerne mellem det gamle og det nye Afrika.

Dækningen af Kina er det vigtigste område, hvor pressen søger at løse opgaven om at dække samfundsliv og politisk liv med bredde og uden danske vinkler: Kina som stormagt, Kina som erhvervs- og økonomisk kæmpe, Kina som samfund med både vækst og med store uløste problemer. Artiklerne skrives ofte af faste korrespondenter og hertil kommer løbende nyhedsdækning af især kinesisk politik og økonomi.

”Den gule fare”

Medierapporten, som jeg er medforfatter til, påpeger den kæmpe forskel, der er til tidligere tiders dækning af Kina. Kina blev i 1950’erne beskrevet som ”den gule fare”. Senere var perspektivet maoismen og dens excesser i form af kulturrevolution og diktatur. Endelig var der en periode med euforiske artikler om det kinesiske vækstmirakel.

Nu er Kina-dækningen på flere områder normaliseret. Der er fortsat et vestligt perspektiv på dækningen og mange lakuner og stereotypier, men det bemærkes i rapporten, hvordan Kina nu er blevet et emne, der behandles bredt både på kultursiderne, i artiklerne om udenrigspolitik og specielt på erhvervs- og økonomisiderne.

Så meget mere påfaldende er det, at de øvrige af Danmarks strategiske partnere glimrer ved deres fravær. Med vores totale uvidenhed om Indien i spidsen er der en række informationsopgaver, der er uløste. De danske medier kunne jo starte med at dække Indien, som Asiens anden stormagt fortjener det. Hvide pletter på landkortet af den størrelsesorden tjener hverken offentlighedens eller udenrigspolitikkens interesser.

Hans Henrik Holm er professor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.