Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Afghanistanindsatsen var ikke forgæves

Både i Norge og i Danmark er der afleveret rapporter om den nationale indsats i Afghanistan. Af den efterfølgende debat får man det indtryk, at indsatsen stort set var forgæves. Det er en både ahistorisk og uretfærdig fremstilling.

Den er ahistorisk, fordi den glemmer, hvorfor vi gik med i Afghanistan. Udgangspunktet var terrorangrebene på USA den 11. september 2001, som al-Qaeda var ansvarlig for. Al-Qaeda havde træningslejre for terrorister i det Taliban-regerede Afghanistan. De blev ikke trænet til at terrorisere Afghanistan, men Vesten, som bin Laden ønskede det store opgør med. Taliban-regeringen kunne have smidt al-Qaeda ud, men nægtede at gøre det. Derfor bemyndigede FN’s Sikkerhedsråd en koalition med USA i spidsen til at gøre det. Og et bredt flertal i Folketinget besluttede at lade Danmark gå med.

Lykkedes denne fundamentale opgave så? Ja, det gjorde den.

Lykkedes denne fundamentale opgave så? Ja, det gjorde den. Al-Qaeda kom ud, træningslejrene forsvandt, og dets totalitære værter, Taliban, blev smidt på porten og gemte sig i stammeområderne imellem Afghanistan og Pakistan.

For at modvirke Talibans muligheder for at vende tilbage og genoprette sit totalitære herredømme besluttede Folketinget, at indsatsen skulle være militær, humanitær og bidrage til genopbygningen af landet. Samtænkning var der således fra starten. Med jævne mellemrum opstillede ”Afghanistan-partierne” mål for disse indsatser og fulgte med i, om de blev indfriet eller skulle justeres.

For at befri og fremtidssikre afghanerne satsede vi bl.a. på pigerne og kvinderne. Udviklingsministeriet leverede betydningsfulde bidrag til pigernes skolegang. Hvor der under Taliban slet ikke måtte gives undervisning til pigerne, er over en tredjedel af alle skolebørn nu piger. De går videre til gymnasierne og universiteterne, hvorfra de går ind i den private og offentlige sektor som f.eks. sygeplejersker og læger. Før var der ingen kvindelige læger og derfor tusinder af kvinder, der døde i barselsseng. Der kom vaccinationsprogrammer, spædbørnsdødeligheden faldt, og levealderen i Afghanistan steg betydeligt.

Afghanistan fik frie medier, aviser og tv-stationer. Det fik demokrati med rimeligt frie valg og regeringer, som udgik af parlamentet, hvor der også er kvindelige medlemmer. Den modige Sima Samar blev sat i spidsen for udmøntningen af Menneskerettighederne. Der kom handel, mobiltelefoner og biler. Der er, påpegede Afghanistans viceudenrigsminister forleden under sit besøg i Danmark, sket betydelige fremskridt. Det er dem, Taliban vil rulle tilbage. For Taliban er igen vendt tilbage fra stammeområderne og gør igen store afghanske områder usikre.

Det var ikke forgæves

Det skyldes for det første, at Pakistans regering ikke har sikret kontrollen over disse områder og ikke er gået hårdt efter Taliban i Pakistan. For det andet skyldes det, at omverdenen gik for tidligt ud af Afghanistan, hvilket jeg hele tiden advarede imod. Nu er den derfor tilbage igen, men det betyder ingenlunde, at det, der blev gjort, var forgæves, for vi har bidraget til at give Afghanistan bedre muligheder for at stå imod Talibans diktatur og afghanerne håbet om en bedre fremtid, fordi de nu har erfaret og ved, at den er mulig.

Den danske rapport er heller ikke så negativ, som den er udlagt. Heri står bl.a.: »En proaktiv inddragelse af et bredt flertal i Folketinget i drøftelserne af strategiske mål viste sig at være et effektivt redskab til at skabe en bred politisk enighed og beskytte udviklingsbistanden mod at blive anvendt i politiske kompromiser, der intet havde at gøre med indsatsen i Afghanistan. Samtidig havde de kompromiser, der skulle til for at nå en sådan enighed, konsekvenser for de valg, der blev truffet i udviklingsprogrammet, særligt i forhold til Helmand-provinsen«. Folketinget kan stå ved sine beslutninger, og de danske soldater kan være stolte af deres indsats.

Per Stig Møller (K) er tidligere udenrigsminister.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.