Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.
  • For abonnenter

Sorte skyer over Saudi-Arabiens grønne omstilling

Saudi-Arabiens ambitioner om at blive et bæredygtigt og højteknologisk samfund gemmer på et muligt erhvervseventyr for danske virksomheder. Men ørkenlandets gyldne løfter rummer fatamorganaer fyldt af etisk og politisk kviksand.

Artiklens øverste billede
Saudi-Arabiens hersker, prins Mohammed Bin Salman, vil reformere sit lands økonomi. Grøn omstilling, højteknologi, masseturisme og udenlandske investeringer skal erstatte pengestrømmen fra olieindtægterne. Men de højtravende visioner rummer ifølge kritikere en række ubehagelige udfordringer og dilemmaer. Foto: Reuters

I 2014 fik Saudi-Arabien en meget klar besked fra Den Internationale Valutafond: Reformer jeres økonomi, så den bliver mindre afhængig af olieeksport, ellers risikerer I at gå bankerot allerede i 2020.

For et land, der siden 1950’erne har skovlet penge ind på eksport af det sorte guld, var det lidt af en ørkenkamel at sluge. Men to år senere, i 2016, var Saudi-Arabiens de facto-leder, prins Mohammed Bin Salman, klar med ”Vision 2030” – en storstilet plan for at reformere

Læs alle artikler i
én måned for 1 kr.
Gennemsnittet læser 69 artikler pr. måned –
sværvægterne læser 150 artikler pr. måned.
Kom godt i gang

Andre læser

Mest læste

Del artiklen