Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.
  • For abonnenter

Danmark fejrer guldbryllup med EU, men med forbehold

På grund af Danmarks forbehold på bl.a. retsområdet er der risiko for, at Danmark bliver hægtet af det såkaldte Prüm-samarbejde om bl.a. udveksling af dna-data og fingeraftryk, fordi opdateringer af samarbejdet skifter status. Det kan vise sig at være en af de største konsekvenser af retsforbeholdet i mange år.

Artiklens øverste billede
I december 2021 er det fem år siden, at danskerne afviste deltagelse i EU’s samarbejde om retlige og indre anliggender. Arkivillustration: Niels Bo Bojesen

Danmark er midt i en stribe af EU-jubilæer. Selve vores medlemskab af det europæiske fællesskab har guldbryllup i 2022. Samtidig er det 30 år siden, at den vidtgående Maastricht-traktat blev til – og danskerne for en tid satte hele samarbejdet i stå gennem det snævre nej ved folkeafstemningen den 2. juni 1992.

Denne december var det så fem år siden, at danskerne afviste at gøre op med et af de forbehold, der blev til i 1993 for at redde Danmarks medlemskab (og Maastrich

Læs alle artikler i
én måned for 1 kr.
Gennemsnittet læser 69 artikler pr. måned –
sværvægterne læser 150 artikler pr. måned.
Kom godt i gang

Andre læser

Mest læste

Del artiklen