Annonce

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Når venner bliver fjender og omvendt

Præsident Trump gør på enestående vis venner til fjender og fjender til venner. Se på Nordkorea og Tyskland.

Michael Kuttner, Berlin-korrespondent på Jyllands-Posten.

Der er vel ingen tvivl om, at mødet mellem USA og Nordkoreas ledere i Singapore tidligere på måneden var positivt. Det er altid bedre at tale sammen end at svine hinanden til over lange afstande eller måske ligefrem føre krig. Men der er alligevel noget mærkeligt ved Donald Trumps håndtering af Kim Jong-un. På den anden side er den i tråd med Trumps indstilling til omverdenen i øvrigt. Det er ikke mindre forbløffende.

Den 45. præsident synes at se det som sin internationale opgave at angribe Amerikas venner og rose dets modstandere. Førstnævnte er overvejende demokrater, sidstnævnte i vidt omfang totalitære eller, som med tilfældet Kim, helstøbte tyranner.

Det er en enestående praksis. Formentlig anvendes den for første gang siden De Forenede Staters grundlæggelse i 1776.

Medie: Nordkorea og Kina er enige om atomnedrustning

Det betyder ikke, at forholdet mellem amerikanerne og deres venner har været uden gnidninger. I de første år af Anden Verdenskrig tiggede og bad den britiske premierminister Winston Churchill om hjælp fra Washington. Churchill og hans land stod med ryggen mod muren. Præsident Franklin D. Roosevelt foretog sig ikke noget videre; han ville gerne genvælges og ville tækkes isolationister. Først Japans angreb mod Pearl Harbour, den amerikanske flådestation, trak USA ind i krigen. Siden nægtede Roosevelt at kritisere Stalin, den sovjetiske diktator, selv om denne slugte det meste af Østeuropa og knægtede sit eget folk. Churchill ville have en mere kritisk tilgang, amerikaneren afviste.

Der er andre, om end mindre dramatiske, tilfælde, eksempelvis de danske fodnoter, der i 1980’erne satte kongerigets medlemskab af Nato på en prøve. Men det er næppe hændt før, at en amerikansk præsident på den ene side opvarter ledere, der i de fleste demokratier ville blive betegnet som slubberter, og på den anden side slår ned på sine allierede, i reglen folkevalgte med et værdigrundlag som Amerikas, i hvert fald indtil for nylig.

Overblik: Trumps USA trækker sig fra internationale aftaler

Det seneste eksempel er Trumps tweet om Tyskland. Regeringen i Berlin er ved at falde fra hinanden bl.a. på grund af uenighed i asylspørgsmålet. Det har intet med USA at gøre og kun delvist med asylsagen. Antallet af asylsøgere er gået kraftigt tilbage, og efter at koalitionen i begyndelsen af året brugte uger på en detaljeret aftale, der fylder 175 sider, skulle man tro, at alle problemer var klappet af. En del af forklaringen er formentlig, at forbundskansler Angela Merkel og hendes indenrigsminister, Horst Seehofer, dårligt kan med hinanden. Der er også snart valg i Bayern, hvor Seehofer kommer fra, og han vil gerne vise sig handlekraftig. Endelig har der været mord og terroranslag begået af asylsøgere, som har opskræmt nationen.

I denne situation sendte Trump mandag et tweet, i hvilket han hævdede, at tyskerne vender sig mod deres lederskab, og at kriminaliteten er steget på grund af indvandring. Begge dele er forkerte. Det såkaldte lederskab er demokratisk valgt. 55 pct. af de adspurgte i meningsmålinger støttede Merkels genvalg som kansler i foråret. Kriminaliteten er heller ikke steget, men i det store hele faldet.

Selv hvis Trumps påstande var rigtige, ville det være uhørt, at en amerikansk præsident eller anden udenlandsk leder på den måde blandede sig i tyske anliggender. Alt imens omgærder han Kim og udtaler jævnlig respekt for russiske og kinesiske førstemænd. Der løftes knapt et øjenbryn. Det er blevet hverdag. Hvilket måske er det mest skræmmende.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger indenfor leasing eller indenfor eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her