Annonce

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Kim Jong-un opnåede det næsten magiske

Nordkoreas enehersker, Kim Jong-un, fik mere, end han gav, mens præsident Trump var så forhippet på topmødet, at han var parat til at bide nogle af sine tidligere krav i sig.

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

David Ignatius er kommentator ved The Washington Post og skriver fast i Jyllands-Posten.

Præsident Trump fortjener anerkendelse for at gribe det diplomatiske øjeblik ved topmødet i Singapore. Den person, som dog formede dette usædvanlige møde mest, var den nordkoreanske leder, Kim Jong-un – der så sandelig er, som Trump sagde tirsdag, en »meget talentfuld« ung mand, der har opnået noget, som »en af 10.000 næppe kunne opnå«.

Det kan godt være, at denne aftale med tiden fører til den fuldstændige, verificerbare, uomstødelige atomnedrustning, som Trump proklamerede som mål.

Det, som Kim Jong-un opnåede, er næsten magisk: Han har fået Trump med som samarbejdspartner i forsøget på at rebrande sit fattige, diktatoriske land som et moderne ejerlejlighedsprojekt. Han fremsatte et vagt løfte om at »arbejde frem mod fuldstændig atomnedrustning« og fik på en eller anden måde Trump til at beskrive det tynde kommuniké på en halv side som en »meget omfattende« aftale.

Det kan godt være, at denne aftale med tiden fører til den fuldstændige, verificerbare, uomstødelige atomnedrustning, som Trump proklamerede som mål. Indtil videre har Kim Jong-un imidlertid opgivet meget lidt militært mod at få tilslutning i fuld offentlighed fra verdens mægtigste land. Allervigtigst har Kim Jong-un fået løfte om, igen for en beskeden pris, at USA indstiller militærøvelser sammen med Sydkorea, hvorved den mest betydningsfulde bremse på hans styre bliver svækket.

Trump fejrede sine færdigheder som forhandler efter tirsdagens topmøde: »Det er mit fag. Jeg har forhandlet hele livet. Jeg har gjort det godt.« Mere slående var dog denne seneste opvisning i hans kald som reality-tv-stjerne – med en skuespillers flair for den dramatiske og selvhypnotiserende evne til at sige hver replik, hvor tvivlsom den end måtte være, som var den rigtig.

Måske har vi at gøre med en koreansk diktators udgave af hyret eller fyret, hvor Trump er mentor for en lovende person. Når man så, hvordan Trump og Kim Jong-un klappede hinanden på skulderen, glemte man næsten, at den nordkoreanske leder har dræbt en onkel og en halvbror. Trump erklærede, at han har respekt for »enhver, der overtager en situation, som han gjorde i en alder af 26, og kan klare det og klare det godt«. Kim Jong-un, du er hyret!

Jeg er ikke ude på at bagatellisere topmødets potentielle fordel for verden. Verden er sikrere, end den var for en uge siden, og Trump får fortjent ros fra omverdenen.

Vi bør imidlertid se topmødet i Singapore som det, det er: Kim Jong-un gav bolden op for fem år siden med en opfordring, der ikke vakte større opmærksomhed, til »atomnedrustning på Den Koreanske Halvø« og »forhandlinger på højt niveau« med USA. Siden har Kim Jong-un behændigt tacklet udfordringerne. Han lod hånt om Trumps udslettelsestrussel i fjor og fuldførte udviklingen af et atombevæbnet missil, der kunne true USA. Da Kim Jong-un havde erhvervet denne mulighed i november, begyndte han at sætte kurs mod forhandlinger.

Både Kim Jong-un og Trump spillede højt spil, da de skubbede hinanden hen mod afgrundens rand for så at vige. I tirsdags stod det imidlertid klart, at Kim Jong-un fik mere, end han gav, og at Trump var så forhippet på topmødet, at han var parat til at bide nogle af sine tidligere krav i sig. Det forekommer at være just en sådan aftale – at åbne døren for Nordkorea mod løfter, der ikke har et solidt grundlag – som den nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har advaret om i 25 år.

Trump: Nordkorea udgør ikke længere en atomtrussel

Jeg tror, at Trump gør ret i at satse på, at USA-anført modernisering og økonomisk vækst efterhånden vil afføde politiske forandringer, der kan mindske en potentiel kernevåbentrussel mod USA og dette lands allierede.

Et afsluttende, forbløffende aspekt af tirsdagens topmøde var det unødvendige svirp, som Trump gav Sydkorea, der er en trofast demokratisk allieret. Jeg tænker ikke kun på Trumps pludselige beslutning om at skrinlægge »provokerende« amerikanske-sydkoreanske militærøvelser; USA har stadig masser af militær slagkraft i nærheden, hvis det skulle blive nødvendigt. Og lad os da tilmed gerne godtage Trumps fastholdelse af, at USA »på et eller andet tidspunkt« bør flytte sine ca. 30.000 soldater – om også deres tilstedeværelse er betryggende for Sydkorea, Japan og endog Kina.

Nej, den virkelig forbløffende Trump-fornærmelse var at antyde, at præsident Moon Jae-in foretog sin dristige åbning over for Kim Jong-un for at mindske truslen mod OL i Pyeongchang og dermed tjene penge. »De solgte jo ikke ligefrem billetter,« sagde Trump på pressemødet i tirsdags. »Omsætningen skød i vejret,« da Nordkorea havde indvilget i at deltage, sagde Trump som den grove sælger, han er.

Diplomati tager sig ikke altid smukt ud. Tvivlsomme mennesker udretter somme tider virkelig gode ting. Så lad os fejre Trumps succes i Singapore og håbe, at en eller anden kan oversætte præsident Ronald Reagans formaning »hav tillid, men udfør kontrol« til koreansk.

(c) The Washington Post

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her