Annonce

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Merkel er ikke færdig, men EU har brug for, at hun står stærkere

En tysk regering er endelig kommet på plads, men den er presset fra især højre.

Lederne af EU’s to største lande, Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron, må stå sammen og stå stærkt, hvis det skal lykkes at reformere EU. Foto: Christophe Petit Tesson

Ian Bremmer, direktør for konsulentvirksomheden Eurasia Group.
Efter fem måneder uden regering har medlemmerne af det tyske socialdemokratiske parti (SPD) nu besluttet at gå med i endnu en koalitionsregering anført af forbundskansler Angela Merkel fra partiet CDU. I Tyskland har der ikke været nogen større fornemmelse af, at tiden ilede. Tysk økonomi går stadig frem, og tysk politik er fremdeles stabil. Ikke desto mindre er svagheden ved denne seneste ”storkoalition” dårligt nyt for EU og for resten af verden. EU har behov for ledelse, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har behov for en stærk reformpartner i eurozonen. På globalt plan er der behov for en forkæmper for liberale værdier såsom respekt for retssamfundet, menneskerettigheder, det frie marked og åbne grænser. I lighed med USA er Tyskland langtfra den perfekte ambassadør i henseende til disse forhold, men set i lyset af at USA’s præsident, Donald Trump, udbasunerer, at USA skal sættes først, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, forsøger at sløjfe tidsbegrænsningen på en kinesisk præsidents embedsperiode, og at stærke magthavere dukker op i land efter land, er Angela Merkel stadig den, der bedst forsvarer disse værdier. Hendes opgave er blot blevet vanskeligere.

Da Donald Trump vandt præsidentvalget i USA, gjorde Angela Merkel intet forsøg på at råde bod på hans manglende erfaring, svingende temperament og protektionistiske, indvandrings-fjendtlige kampagneretorik.

Mangt og meget har forandret sig i Tyskland gennem de seneste fem år. Den nye koalition fik samlet 53 pct. af stemmerne ved valget i oktober i fjor sammenlignet med 67 pct. ved valget i 2013. Nylige meningsmålinger tyder på, at stemmeandelen kunne komme under 50 pct., hvis der blev holdt valg i dag. Ifølge en meningsmåling fra februar havnede SPD længere nede end det ultrahøjreorienterede parti Alternative für Deutschland, som nu indtager pladsen som Tysklands førende oppositionsparti. To tredjedele af de stemmeberettigede SPD-medlemmer stemte for indtræden i den nye koalitionsregering, men partiets ungdomsforening agiterede mod tanken om at gå med, og selv de medlemmer, der stemte for, har tilsyneladende gjort det uden synderlig begejstring.

Et politisk svagere Tyskland er dårligt nyt for EU, fordi en svækket Angela Merkel vil resultere i et EU uden stærk ledelse på et tidspunkt, da reformer står på dagsordenen. Emmanuel Macron har slået til lyd for gennemgribende ændringer, der har til formål at styrke eurozonen og dæmme op for bitter nationalisme med en fælles politik om forsvar, skatter og asylregler for hele EU. Han har luftet tanken om et eurozoneparlament, eurozoneministre, et eurozonebudget, bedre samordning af skattepolitikken og fælles fodslag i grænsekontrolspørgsmål. Den franske præsident har imidlertid brug for den tyske forbundskanslers solide opbakning for at sikre sig, at lederne af Det Europæiske Råd, EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og Den Europæiske Centralbank kan sige ja til disse planer, før de alle bliver udskiftet i 2019.

Det er ikke kun EU, der har behov for, at Tyskland udviser stærk politisk ledelse. Da Donald Trump vandt præsidentvalget i USA, gjorde Angela Merkel intet forsøg på at råde bod på hans manglende erfaring, svingende temperament og protektionistiske, indvandringsfjendtlige kampagneretorik. I stedet lykønskede hun ham i vendinger, der afspejlede de betingelser, hvorunder de to politiske ledere og de to landes regeringer kunne få et vellykket samarbejde: »Tyskland og USA er forbundne i kraft af fælles værdier som demokrati, frihed, respekt for loven og menneskets værdighed, uafhængigt af den enkeltes oprindelse, hudfarve, religion, køn, seksuelle orientering eller politiske opfattelse. Det er på grundlag af disse værdier, at jeg tilbyder et tæt samarbejde, både med mig personligt og mellem vore to landes respektive regeringer,« skrev hun.

Da Donald Trumps ord og gerning har betydet, at amerikansk politik har taget en drejning fra at fremme og forsvare disse værdier, om end USA selv altid har efterlevet dem på en måde, der ikke var hverken perfekt eller konsekvent, er Angela Merkels stemme kun blevet så meget desto vigtigere. Hendes nej til at gå på kompromis med de idealer, der har defineret EU – den frie udveksling af varer, tjenesteydelser og kapital samt menneskers frie bevægelighed – hendes fremstrakte hånd til flygtninge, hendes støtte til EU selv, der er det mest ambitiøse og idealistiske politiske projekt i menneskehedens historie, og hendes nej til de populistiske/nationalistiske tendenser, som i stigende grad definerer et voksende antal indflydelsesrige landes politik, har kun fået større betydning.

Nu skal hun imidlertid lede en regering, der skal besvare spørgsmål og tackle udfordringer, som ikke kommer fra centrumvenstre, men fra det yderste højre. Hendes svækkede position på hjemmefronten gør det vanskeligere at komme med indrømmelser og gå på kompromis både i og uden for EU. EU bliver langt mere sårbar over for kriser i fremtiden, og det bliver vanskeligere at forsvare vestlige liberale værdier.

Angela Merkel er ikke færdig. Her ved indgangen til hendes fjerde og sidste periode som tysk forbundskansler er hendes parti Tysklands stærkeste, og hun er mere populær end partiet. Tysk økonomi bliver ved med at vokse. Desværre har EU og resten af verden behov for mere ledelse, end en frustreret og uforudsigelig Donald Trump og en hårdt trængt Angela Merkel kan præstere.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her