Annonce

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Modis globale ambitioner

Fortsætter den høje økonomiske vækst, vil Indien om få år overhale både Frankrig og Storbritannien. Dernæst Tyskland, Japan og USA. Verdensbanken skønner, at Indiens økonomi vil være verdens næststørste i 2050 – kun overgået af Kina.

Premierminister Narendra Modis globale ambitioner bragte ham i juni 2017 til Washington. I Det Hvide Hus blev han modtaget af præsident Donald Trump og USA’s førstedame, Melania Trump. Foto: AP

Premierminister Modi vil positionere Indien som en ledende global aktør og stormagt. Det er en ambition, der deles af hovedparten af Indiens 1,35 milliarder indbyggere, som gerne ser Indien genrejse sig til fordums storhed. Udfordringerne er mange, men Indien er godt på vej.

Ambassadørens krystalkugle
  • En række af Danmarks ambassadører giver i Jyllands-Posten deres bud på, hvad vi kan vente os i 2018.
  • De ser tilbage og frem og identificerer tendenser og udviklingen, som vi skal være opmærksomme på i det kommende år.

Sådan så situationen ikke ud for 71 år siden. Efter uafhængigheden fra Storbritannien i 1947 kæmpede Indien en indædt kamp for overlevelse. Hårdt presset af hinduekstremister og kommunister skulle 500 fyrstedømmer samles i en nyfødt nation, mens den blodige territorialkrig med Pakistan om Kashmir rasede i nord.

Samtidig skulle regeringen for første gang definere en selvstændig udenrigspolitik og finde sin placering i en polariseret verden efter Anden Verdenskrig.

Dengang var spørgsmålet, om nationaleksperimentet overhovedet kunne lykkes.

I dag er Indien verdens største demokrati og verdens største våbenimportør. Indiens økonomi er verdens syvende største eller fjerde største målt på købekraft. Og Indien er blandt verdens hurtigst voksende lande med en forventet vækst på 7,3 pct. i 2018 ifølge Verdensbanken. Indien står på tærsklen til at blive en økonomisk sværvægter.

Inden 2030 overhaler Indien Kina som verdens mest befolkningsrige land. Befolkningen er ung, og i løbet af de næste 20 år bliver arbejdsstyrken den største i verden. Fortsætter den høje økonomiske vækst, vil Indien om få år overhale både Frankrig og Storbritannien. Dernæst Tyskland, Japan og USA. Verdensbanken skønner, at Indiens økonomi vil være verdens næststørste i 2050 – kun overgået af den anden asiatiske gigant Kina.

Indiens udenrigspolitik anno 2018 er i høj grad personificeret af Modi.

Han prioriterer personligt diplomati og ser individuelle relationer som strategisk vigtige. Billederne går verden rundt, når han storsmilende omfavner andre statsledere som Donald Trump eller sin nære ven Shinzo Abe.

Modi er en globetrotter, der i modsætning til sin forgænger stortrives i spotlyset på den internationale scene. Efter antimuslimske optøjer i Gujarat i 2002 blev han som guvernør bandlyst i Vesten, men siden han med en jordskredssejr blev premierminister i 2014, er han gået fra at være paria til popstjerne. Nu folder han sig ud på arenaer som Wembley, ofte flankeret af superstjerner, og der er stor bevågenhed, når han taler i internationale fora.

Modi betragter med rette sit land som en opstigende magt i en multipolær verdensorden. Det indvarsler begyndelsen på en ny epoke i indisk udenrigspolitik. En epoke, hvor Indiens vægt og præferencer på en helt anden måde vil præge udviklingen i det globale system.

Vi ser et Indien, der tager mere og mere ansvar for global udvikling og stabilitet.

De globale ambitioner har betydet en nyorientering af udenrigspolitikken, der ikke har De Alliancefri Landes Bevægelse (NAM) som omdrejningspunkt. Under den kolde krig tilsluttede Indien sig NAM som det eneste demokratiske regime, men som den første indiske premierminister siden 1979 blev Modi i 2016 væk fra et NAM-topmøde. Berøringsangsten over for USA og andre vestlige stormagter er væk.

Det betyder ikke, at Indien er klar til at indgå i deciderede alliancer, men at der opbygges strategiske partnerskaber. Der føres en transaktionsbaseret udenrigspolitik, hvor relationerne til stormagterne balanceres. På den konto har Modi haft succes med at lave store økonomiske og militære aftaler med såvel Washington, Beijing, Tokyo, Canberra, Tel Aviv som Moskva.

Danmarks ambassadør i Kina: Bliver Hundens år lige så godt for Kina som Hanens år?

Modis globale ambitioner har også medført en ny diplomatisk aktivisme, der gør op med landets traditionelt fodslæbende tilgang til multilateralt samarbejde. Vi ser et Indien, der tager mere og mere ansvar for global udvikling og stabilitet. Under klimatopmødet i Paris spillede Delhi f.eks. ind med ambitiøse nationale målsætninger, og der ydes bidrag til flere af FN’s fredsbevarende operationer. Indien påtager sig også større ansvar for katastrofehjælp, såsom efter jordskælvet i Nepal og jordskreddet på Sri Lanka.

Samtidig har Modi fokus på at tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder for at skabe jobs og bæredygtig økonomisk udvikling.

Alligevel kæmper Indien med at blive integreret i det globale handelssystem. Den økonomiske politik er præget af protektionisme, særligt over for landbruget, som beskæftiger over halvdelen af arbejdsstyrken.

Dansk ambassadør har dystre forudsigelser: Regionen omkring Afrikas Horn vil fortsat være et verdens mest usikre

Ved delstatsvalgene erfarede Modi, at der kan tabes stemmer på at gennemtvinge nødvendige reformer, men det forventes, at han genvælges i 2019.

Et kig i krystalkuglen viser os, at Indien er godt på vej. Og at vejen videre ikke er let. Viljen til globalt medansvar og stærkere integration i verdensøkonomien er afgørende. Men vejen til stormagtsstatus afhænger også af Modis evne til at sikre bæredygtig økonomisk og social udvikling i et heterogent land, hvor 200 millioner mennesker skal løftes ud af fattigdom.

Danmark har et værdifællesskab med Indien, og såvel udenrigspolitisk som erhvervsmæssigt har vi en strategisk interesse i, at Indien udvikler sig til en ledende global aktør. Og 71 år efter uafhængigheden er spørgsmålet ikke om, men hvornår, Indien bliver en stormagt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er anholdelsen af Tommy Robinson politisk?

Jaleh Tavakoli
I fredags, d. 25. maj, blev Tommy Robinson anholdt ude foran en domstol og dømt til 13 måneders fængsel for at have vist 'foragt for retten'. Siden har jeg haft en uro i kroppen. Jeg er rasende, forvirret og bekymret.

Blog: Omskæring: religionsfrihed eller religionstvang?

Christina Egelund
Omskæring er et irreversibelt indgreb -og derfor bør den enkelte have lov til at træffe beslutning herom selv.

Kommentar: Vi bør reformere reformerne

Lars Olsen
De danske reformer er indrettet efter akademikere, men passer til mureren og sosu-assistenten som en boksehandske til et blåt øje.
Annonce
Viden
Forskere: Nyopdaget asteroide er "flyttet" hertil fra fremmed solsystem
Ved hjælp af en computersimulering viser to forskere, at en ny 'immigrant' i vores Solsystem, asteroiden 2015 BZ509, kom fra et andet stjernesystem tidligt i Solsystemets historie. Men en dansk astrofysiker er skeptisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her