Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Singapore vil være en ”smart” nation

Singapore vil være verdens første ”smarte” nation, dvs. et land, som udnytter den digitale revolution til at forbedre livet for borgerne. Men hvor hurtigt vil det gå?

Artiklens øverste billede
Singapores premierminister, Lee Hsien Loong, har dannet en komité for fremtidens økonomi, som skal komme med bud på, hvordan mulighederne som følge af ny teknologi gribes, og sikre, at alle får del i udviklingen. Arkivfoto: Aaron Favila/AP

Jeg så et afsnit af tv-serien ”The Tudors” i juleferien. Afsnittet handlede bl.a. om engelsk svedesyge, som hærgede i 1500-tallet. En af de opfindsomme – men desværre ikke særligt effektive – kure, der skulle redde de smittede stakler, var åreladning. I dag er det svært at forstå, at nogen kan have troet, at denne metode ville kurere en smitsom sygdom. Men mon dog ikke også nogle i fremtiden vil ryste på hovedet over, at vi i dag giver alle patienter den samme slags medicin – i de samme doser – i stedet for medicin målrettet patientens egen genetik? Eller at vi bruger åben kirurgi i stedet for nanorobotter?

Ting, vi tager for givet, bliver set i et andet lys eller bliver helt overflødige, når vi får ny viden og nye teknologiske muligheder. Hvordan vi forholder os til denne proces, til ”disruption”, drøftes lige nu intenst i en række lande på grund af den fart, der er kommet på forandringerne med digitalisering og datadrevne forretningsmodeller.

Det gælder ikke mindst i Singapore, som vil være verdens første ”smarte nation”, dvs. et land, som udnytter den digitale revolution til at forbedre livet for alle borgere, hvad end det handler om sundhedsløsninger, transport eller fremtidens fabrikker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, som for nylig besøgte Singapore for at diskutere fremtidens økonomi, har nedsat Disruptionrådet – partnerskab for Danmarks fremtid. I Singapore har premierminister Lee Hsien Loong etableret en komité for fremtidens økonomi. Formålet med de to initiativer er nogenlunde det samme: at komme med bud på, hvordan mulighederne som følge af digitalisering og ny teknologi gribes, og at sikre, at alle får del i udviklingen.

Singapore arbejder aktuelt med 23 konkrete strategier for, hvordan man vil omstille sine vigtigste sektorer, bl.a. den maritime sektor, fremstillingsindustrien og finanssektoren. Et eksempel er programmet for teknologioptag i små og mellemstore virksomheder. Det kan være svært for en lille maskinmestervirksomhed at gøre nye teknologier til noget jordnært. Derfor omsættes udvalgte teknologier, f.eks. 3D-print, til grydeklare løsninger, som virksomhederne kan hive ned fra hylderne.

Strategierne giver også bud på, hvilke kompetencer der skal være til rådighed. I byggebranchen er der f.eks. en køreplan for at uddanne 80.000 medarbejdere inden for præfabrikering og digitale og grønne teknologier inden 2025. Det skal sikre højere produktivitet og mere miljøvenlige tilgange. Samtidig giver det traditionelt lavtuddannede bygningsarbejdere mulighed for at være med i fremtidens økonomi.

Ny regulering er under udarbejdelse, som muliggør innovative forretningsmodeller på en rimelig måde, f.eks. inden for finansielle teknologier og ift. virksomheder som Uber.

Endelig fokuserer strategierne på øget internationalt samarbejde, og netop præcisionsmedicin er et af de nye samarbejdsområder mellem Danmark og Singapore. Under statsministerens nylige besøg underskrev Danmarks Tekniske Universitet en aftale om forskningssamarbejde og studenterudveksling med A*Star, som koordinerer forskningsindsatsen i Singapore.

Singapore har taget springet fra tredjeverdensland til højtudviklet vidensøkonomi på en enkelt generation. Og Singapore har et veludviklet bud på, hvad der skal påvirkes for at give Singapore mulighed for fortsat succes. Singapore har bl.a. en klar forståelse for, at man skal bygge på sine styrker og turde udpege nogle områder, som man virkelig satser på. Og landet har den eksekveringskraft, der skal til for at gennemføre initiativerne.

Når det alligevel er usikkert, om omstillingen lykkes for Singapore, i hvert fald med den hast, regeringen her forventer, så skyldes det især, at mange af initiativerne kræver kulturændringer, som vil være langt vanskeligere at gennemføre end tidligere tiders strukturreformer.

Singapore ligger typisk bedst i Pisa-undersøgelserne, men uddannelsessystemet er meget fokuseret på akademisk uddannelse – før det første job. Det vil ikke være nok i en fremtid med behov for hastigt skiftende tekniske kompetencer. Singapore ser derfor til den danske tilgang til livslang læring og ser desuden Danmark som et meget kreativt og innovativt samfund. Der vil Singapore gerne lære noget af os.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.