Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Kronprinsen, der er på en meget dristig mission

11 prinser, fire ministre og snesevis af andre i Saudi-Arabien blev anholdt for korruption.

Den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, da han i oktober var vært for en gruppe teknologi- og erhvervsledere fra forskellige dele af verden. Arkivfoto: Saudi Press Agency/AP

Den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, siger selv, at han slår ned på korruption. Anholdelsen af ministre og højtstående prinser i weekenden forekom imidlertid mange forbløffede arabiske iagttagere at være en dristig, men risikofyldt konsolidering af magten. MBS, som den stædige 32-årige prins er kendt som, slog til over for nogle af Saudi-Arabiens mest prominente erhvervsfolk og politikere. Det skete som led i et nyt forsøg på at opnå politisk kontrol og skabe forandring i det olierige kongedømme. Ifølge den saudiarabisk-ejede tv-kanal Al Arabiya blev 11 prinser, fire ministre og snesevis af andre anholdt.

»Han er ved at skabe et nyt Saudi-Arabien,« lyder en kommentar fra en saudiarabisk erhvervsleder. Han bemærkede, at korruptionsbekæmpelsen følger efter andre markante, men kontroversielle tiltag, bl.a. en kongelig resolution om, at kvinder har ret til at føre bil, og begrænsninger over for det religiøse politi.

»Det er meget risikabelt,« sagde erhvervslederen, fordi MBS nu udfordrer fremtrædende prinser og religiøse konservative på én gang. Vedkommende, der går ind for MBS’ liberaliseringstiltag, frygter, at »han udkæmper alt for mange kampe på én gang.«

På listen over anholdte står prins Miteb bin Abdullah, der er søn af den afdøde kong Abdullah og hidtidig leder af den saudiarabiske nationalgarde. »Nationalgarden var et led i den ligevægt, der var i kongefamilien. Den ligevægt har han fjernet. Han er den goliat, der kan bekæmpe alle,« sagde den saudiarabiske erhvervsleder.

Nok blev weekendens udrensning ledsaget af tale om reformer, men den ligner den fremgangsmåde, som autoritære styrer som det kinesiske har benyttet.

MBS lader til bevidst at pille det traditionelle ledelsessystem i Saudi-Arabien fra hinanden. Det indebar en langsom, til tider stivnet konsensusproces i kongefamilien. Den unge prins har i stedet grebet den udøvende magt og brugt den offensivt for at fremme sin egen dagsorden.

Den fremadrettede side af denne forandringsproces fik man et glimt af for nylig, da MBS var vært for en gruppe teknologi- og erhvervsledere fra forskellige dele af verden. Anholdelserne i weekenden afslørede jernnæven inden i den fremtidsorienterede fløjlshandske.

MBS har fortalt om sin korruptionsbekæmpelseskampagne i et kort videoklip, der cirkulerer på de sociale medier i Saudi-Arabien. »Jeg garanterer for, at ingen, der er indblandet i korruption, bliver skånet, det være sig en prins eller en minister eller en helt tredje.«

I forbindelse med anholdelserne blev der udstedt en forordning, ved hvilken der oprettes en ny »øverste komité«, som skal tage sig af at efterforske korruption. Komitéen har »ret til at træffe alle præventive forholdsregler, som den måtte finde nødvendige«, herunder at beslaglægge aktiver og forbyde rejseaktivitet.

MBS har valgt et mål, som formentligt vil være populært hos unge saudiarabere. Korruption har svækket Saudi-Arabien i generationer ved at dræne statskassen og forhindre den modernisering, som kronprinsen efter eget udsagn ønsker gennemført.

MBS satser på, at han kan mobilisere disse unge saudiarabere, som tørster efter et nyt kongedømme, mod de ældre prinser.

Han håber, at også det religiøse samfund vil støtte en udrensning af eliten. »Han er ved at indsnævre kredsen af mennesker, der kan lange til fadet. I stedet for 10.000 vil der nu kun være ganske få,« siger en saudiarabisk politisk iagttager.

Listen over anholdte tæller finansfyrster som prins Alwaleed Bin Talal, der står i spidsen for investeringsselskabet Kingdom Holding Co. og er en af de mest fremtrædende saudiarabiske globale investorer; Saleh Kamal og Waleed al-Ibrahim, som har været med til at grundlægge Middle East Broadcasting Corp., som er regionens første satellit-tv-kanal; og Adel Fakieh, som er økonomi- og planlægningsminister, og som har været en af MBS’ vigtigste samarbejdspartnere under udviklingen af hans reformprogram.

MBS har nu nedbrudt kong Abdullahs lederkreds. Denne døde i 2015. Ud over prins Miteb anholdt MBS prins Turki bin Abdullah, som er en anden prominent søn og tidligere guvernør i Riyadh. Khalid al-Tuwaijri, der som chef for Abdullahs hof var reel premierminister, er også blevet anholdt.

I juni væltede MBS den hidtidige kronprins, Mohammed bin Nayef, og banede vej for, at han på et tidspunkt kan efterfølge sin far, den 81-årige kong Salman.

Nok blev weekendens udrensning ledsaget af tale om reformer, men den ligner den fremgangsmåde, som autoritære styrer som det kinesiske har benyttet. Præsident Xi Jinping har grebet til et tilsvarende korruptionsbekæmpelsestema for at erstatte en generation af parti- og militærledere og for at ændre den kollektive ledelsesstil, som de seneste kinesiske ledere indførte.

MBS stives af i kraft af betydelig støtte fra den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans inderkreds, der betragter ham som en åndsbeslægtet, der forstyrrer tingenes tilstand – på én gang en magnat og en populistisk oprører.

Det var næppe noget tilfælde, at præsident Trumps svigersøn og førende rådgiver, Jared Kushner, aflagde personligt besøg i Saudi-Arabien i slutningen af oktober. De to skal have siddet oppe indtil kl. fire om natten og udvekslet historier og lagt strategier.

MBS er formentligt smigret over at blive betegnet som en saudiarabisk Trump. Xi Jinping og dennes korruptionsbekæmpelsestiltag kan dog godt tænkes at være det reelle forbillede.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

© The Washington Post

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her