Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Præsident Putin drømmer om en russisk revanche

Putin gav russerne de »tåbelige drømme« om »at genskabe USSR’s storhed«, lyder det i en ny bog.

Per Stig Møller er fhv. udenrigsminister og folketingsmedlem (K).
Andrei A. Kovalev sad i den russiske regerings sikkerhedsråd under Gorbatjov, Jeltsin og Putin, indtil han i fortvivlelse over udviklingen under Putin forlod landet.

Sin opfattelse af udviklingen i Rusland har han netop beskrevet i sin bog ”Russia’s Dead End”. Ifølge Kovalev er Putin en »infantil leder, der altid spiller spil – ikke med blysoldater, men med menneskeliv«, og Rusland er »sygt. Dets sygdom er kompleks og i sin karakter psykosomatisk.«

Putin vil have den totale magt over Rusland og russerne og garnerer sig derfor med folk, som han gør stenrige ved at overdrage dem firmaer og virksomheder, som de ved, han kan tage fra dem igen. For Putin er skrupelløst »rede til at gøre alt for at bevare sin magt«, som han har benyttet til at skabe et »næsten fuldkomment løgnagtigt og hyklerisk regime, der kombinerede demagogi med sovjetisk totalitarisme (...) og de hemmelige tjenesters beskidte tricks og teknologiske aktiviteter.«

Rusland gik simpelthen glip af sin fremtid, da det i 2000 til præsident valgte en mumlende, stammende, brutal »eks-KGB agent, der taler rendestenssprog og sætter magt over alt andet.« Han gav russerne de »tåbelige drømme« om »at genskabe USSR’s storhed«, som fik dem til at støtte »kriminelle eventyr såsom dem i Tjetjenien, Georgien og Ukraine«, skriver Kovalev.

Putin har formået at få regeringerne i Polen og Ungarn til at skabe usikkerhed om deres fremtid i EU og dermed også om EU’s fremtid.

Hvis Rusland var et lille land uden nogen indflydelse i verden, kunne vi nok være ligeglade, men Rusland er en stor og stadigt stærkere nabo, hvis præsident drømmer om at genskabe tsar-rigets grænser og derfor opruster sin hær og benytter ”beskidte tricks” til med teknologiske midler at fremme sine interesser.

I forhold til os er Putins interesse at destabilisere vore demokratier. For det første kan han derved vise russerne, at hans ”styrede demokrati” er at foretrække. For det andet kan en destabilisering af og forvirring i Vesten skubbe til en opløsning af EU og Nato, som Trump jo startede med at sætte spørgsmålstegn ved.

Lykkes han med disse forehavender, kan han komme langt med sin drøm om at få revanche for USSR’s opløsning i 1991. Før da var Estland, Letland og Litauen en del af Rusland, og det kan de først blive igen, når de ikke er beskyttet af EU og Nato. Derfor advarer Kovalev de post-sovjetiske republikker, der ikke nåede ind i vore alliancer, mod den russiske revanchisme.

Vi har set disse ”beskidte tricks” blive anvendt i Estland og Ukraine og tilmed i USA, som Putin har formået at kaste ind i en dyb, politisk krise med sin indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp. Han forsøgte det samme nummer i Frankrig, som forpurrede det.

Han har formået at få regeringerne i Polen og Ungarn til at skabe usikkerhed om deres fremtid i EU og dermed også om EU’s fremtid. Han har udnyttet den tyrkiske præsident Erdogans utilfredshed med USA og EU til at forbedre sit forhold til Erdogan så meget, at der nu er tvivl om Tyrkiets langsigtede tilknytning til Nato.

Den russiske drøm om revanche voksede allerede frem under Jeltsin, hvor Kovalev til sin overraskelse bemærkede »en stigende stemning for revanche inden for den russiske, politiske elite. Denne stemning var særlig tydelig, hvad angik de baltiske stater og Georgien.« Det er på den baggrund, den første tjetjenske krig i 1995 må forstås. Nu skulle ikke flere republikker give sig til at gå ud.

Men med den forvirrede og geopolitisk temmelig uvidende Jeltsin kunne denne elite ikke komme ret langt. Så var det bedre med Putin, der skabte sin succes ved brutalt at gennemføre den anden tjetjenske krig og i 2008 fortsatte mod Georgien, som ikke skulle drømme om at gå med i Nato, hvorefter han af samme grund i 2014 destabiliserede Ukraine og til russernes jubel tog Krim, og Putin er ikke færdig endnu.

Putin er en mester inden for karatesporten. I den drejer det sig om at sparke modstanderen ned ved at udnytte dennes uopmærksomme øjeblik. Det bør vi nok være opmærksomme på.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu

Kronik: Alle skal føle sig hjemme i den danske folkeskole

Dorte Lange, Næstformand i Danmarks Lærerforening
Det er afgørende for vellykket integration, at vi bliver meget bedre til at inkludere indvandrerbørn i folkeskolen. Det kræver bl.a. et opgør med, hvad det vil sige at være dansk.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her