Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Den manglende politiske troværdighed bliver dyr for Trump

De politiske ledere, han møder i Asien, er udmærket klar over, at præsidenten er historisk upopulær i USA.

Donald Trump får brug for sine talegaver under sin rundrejse i Asien som her under en statsbanket i Japan arrangeret af premierminister Shinzo Abe. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

USA’s præsident, Donald Trump, er rejst til Asien, hvor han aflægger besøg i en lang række lande. Det er en rejse, der er yderst vigtig for amerikansk udenrigspolitik af tre grunde:

Den giver Trump en ny mulighed for at mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, og understrege USA’s forventninger til fremtiden for verdens vigtigste bilaterale forhold.

Det giver ham mulighed for at fremme sin egen handels- og investeringsdagsorden i regionen.

Endelig giver det ham mulighed for at samarbejde direkte med regionens ledere om at lægge pres på det nordkoreanske styre og sende et signal om, at USA fremdeles vil være stærkt til stede i det østlige og sydøstlige Asien.

Styrke- og indflydelsesmæssigt kunne kontrasten mellem den amerikanske og den kinesiske præsident ikke være tydeligere, og hvert eneste land i Øst- og Sydøstasien må formodes at ville tage den virkelighed med i overvejelserne, når de lægger planer for, hvordan de skal give sig i lag med disse to stormagter.

Desværre for USA’s præsident har han ikke den fornødne politiske troværdighed hverken i eller uden for USA til at nå disse mål.

Under et tre dage langt besøg i Kina må Trump formodes igen at forsøge at overtale præsident Xi Jinping til at bruge Kinas indflydelse over for Nordkorea til at få ændret det nordkoreanske styres aggressive fremfærd og få Nordkorea til at holde op med sine evindelige militære trusler.

Kina er, vil Trump givetvis anføre, en vigtig leverandør af fødevarer, brændstof og penge til Nordkorea og det eneste land, der kan tvinge den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, til at ændre kurs. Trump vil formentlig igen tilbyde at forbedre det amerikansk-kinesiske handelsforhold til gengæld for dette samarbejde og advare om, at Kina er langt mere udsat end USA, hvis det kommer til en åben konflikt på den koreanske halvø.

I Sydkorea vil Trump utvivlsomt forsøge at forsikre, at USA kan fjerne den trussel, som Nordkorea frembyder mod Sydkorea.

I Vietnam og Filippinerne må Trump formodes at ville overbevise sine kolleger om, at USA fastholder sit handels- og investeringsmæssige engagement i regionen trods Trumps beslutning om at trække USA ud af den historiske regionale handelsaftale, TPP.

Den amerikanske præsident vil givetvis også forsøge at forsikre Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og de politiske ledere, som han skal mødes med ved Apec-topmødet i Vietnam og Asean-topmødet i Filippinerne, om, at USA vil blive ved med at danne modvægt til den voksende kinesiske indflydelse i hele regionen.

Trump når ingen af disse mål. Alle de politiske ledere, han møder, er udmærket klar over, at Trump er historisk upopulær i USA, at han og en betydelig procentdel af parlamentarikerne fra hans eget republikanske parti er i åben konflikt, og at han har udvist praktisk taget nul evne eller vilje til at samarbejde med parlamentarikere fra oppositionen om at skabe den politiske konsensus, som en vellykket udenrigspolitik er betinget af.

Hans kolleger i Asien ved også, at den undersøgelse, som Robert Mueller har indledt for at afdække muligt aftalt spil mellem Trumps valgkontor og det russiske styre, først lige er begyndt at give tumult for præsidenten og folk omkring ham, og at Trump måske snart har endnu mindre politisk kapital, end han har nu.

De er også bevidste om, at midtvejsvalget i USA i 2018 vil flytte Trumps fokus fra politisk planlægning til politisk strategi.

Lederne i de asiatiske lande kan også se, at den amerikanske præsident bliver politisk svagere på et tidspunkt, da historisk styrke og tillid gør sig gældende for den kinesiske præsident.

Xi Jinping formåede at benytte den nyligt afsluttede 19. partikongres i Beijing til at styrke ledelsen med pålidelige politiske allierede, der ligger på linje med både Xi Jinpings indenrigspolitiske reformdagsorden og med præsidenten personligt.

At Xi Jinpings ledelsesprincipper formelt blev indlemmet i Kinas forfatning, styrker det aspekt, at Xi Jinping har næsten absolut kontrol med Kinas politiske dagsorden.

Xi Jinpings manglende vilje til at udpege en efterfølger tyder på, at den kinesiske præsident kunne blive ved magten efter sin anden femårsperiode – og at hans indflydelse stadig er betragtelig, når han vælger at opgive den formelle magt.

Styrke- og indflydelsesmæssigt kunne kontrasten mellem den amerikanske og den kinesiske præsident ikke være tydeligere, og hvert eneste land i Øst- og Sydøstasien må formodes at ville tage den virkelighed med i overvejelserne, når de lægger planer for, hvordan de skal give sig i lag med disse to stormagter – længe efter at Trumps Asien-rejse er forbi.

© Eurasia Group

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her