Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Stop sundhedsformynderiet

Sandheden er, at rygeloven og sundhedsafgifterne har haft enorme negative konsekvenser.

»Sundhedstjek vil ikke virke,« skriver forskerne Torben Jørgensen, Karsten Juhl Jørgensen og Peter C. Gøtzsche i en kritik af regeringens plan om at sende kortuddannede danskere til årlige lægetjek for at reducere den såkaldte ”ulighed i sundhed” (JP 26/8).

Tværtimod kan lægetjek være skadelige, forstår man. De 15 kvalitetsforsøg, der har målt effekten af lægetjek, viser, at de medfører flere diagnoser og flere medicinbehandlinger, men uden at medføre forbedringer i deltagernes helbred eller dødelighed over tid. Dette er et tegn på skadevirkninger.

Forskerne advarer derfor regeringen mod at kaste evidensen over bord og bruge sund fornuft.

»Sund fornuft har slået tusindvis af mennesker ihjel i den medicinske historie og gør det stadigvæk,« skriver de.

Højst overraskende kaster de herefter selv evidensen over bord i deres eget forslag til, hvordan regeringen kan forlænge de kortuddannedes liv: via livsstilsformynderi – flere rygeforbud og højere sundhedsafgifter.

Evidensen siger noget andet

Dette formynderi anser man i sundhedsvæsenet for at være den ypperste sandhed. Evidensen siger imidlertid noget ganske andet, og det ved forskerne endda.

For 11 af de 15 interventionsforsøg, som de selv henviser til, målte også effekten af at skifte til en sundere livsstil – herunder rygestop. Og resultaterne i dem alle var præcis de samme som resultaterne for lægetjek: Der var ingen nedsat dødelighed at spore over tid ved skift til en sundere livsstil, heller ikke rygestop.

Alligevel skriver de:

»... der er meget, vi kan gøre, der virker. Der findes nemlig glimrende metoder til at forlænge livet for kortuddannede danske mænd. Rygning har f.eks. en udtalt social slagside, og rygeforbuddene har haft stor effekt.«

Det er forbløffende at se, hvor ofte denne udokumenterede påstand fremsættes.

Sandheden er, at rygeloven og sundhedsafgifterne har haft enorme negative konsekvenser – ikke blot for økonomien i detailhandelen og serveringsbranchen, men givetvis også for folkesundheden. Sygdomsindlæggelserne i Danmark har f.eks. taget en skarp drejning opad siden 2007, da rygeloven blev indført, og livsstilsformynderi blev officiel sundhedspolitik herhjemme.

De rå tal fra Danmarks Statistik viser, at stigningstakten i hospitalsindlæggelser er fordoblet i seksårsperioden fra 2007 sammenlignet med den tilsvarende periode før rygeloven. Og ironisk nok er stigningstakten i de såkaldt rygerelaterede sygdomme tredoblet efter rygeloven. Var det ikke disse sygdomme, som loven skulle forebygge?

Sundhedsformynderiet har med andre ord været en fiasko – det har netop ikke virket, og det er forståeligt, at regeringen holder lav profil om emnet. Det er til gengæld en gåde, hvorfor mange sundhedsforskere fortsat hævder, at sundhedsformynderi virker, for det er nu tydeligt i virkelighedens verden, at hvis formynderi har en sundhedseffekt, er den negativ. Og samtidig svækker det økonomien.

Rygere stigmatiseres

Det er ikke engang overraskende: Rygeloven stigmatiserer rygere over hele Europa og presser dem ud af det offentlige liv med ensomhed og psykiske problemer til følge. Og afgifterne er skadelige, fordi de svækker de fattiges økonomi yderligere som beskrevet af økonomiprofessor Chr. Bjørnskov på 180grader.dk. Forbud og afgifter skaber dermed mere ”ulighed i sundhed” og dæmper samtidig privatforbruget, dvs. drivkraften i den økonomiske vækst.

Det ville også være besynderligt, hvis staten kunne øge befolkningens levetid ved at stigmatisere den. Hvis det var sandt, ville totalitære staters befolkninger leve længere og have bedre økonomi. Det modsatte er tilfældet: I frie lande, hvor borgerne selv beslutter deres livsstil inklusive deres rygeregler, er man ikke blot rigere – man lever også længere end i totalitære stater.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her