Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kød eller vegetarisk ernæring

Knud Larsen kommenterer i Jyllands-Posten 1/9 min artikel i Jyllands-Posten 26/8, hvor jeg argumenterer for, at mennesket ikke er egnet til kødernæring.

Hovedargumentet i hans artikel er, at fordi vi engang for længe siden begyndte at spise kød, skal vi fortsætte med denne ernæringsform. Vore forfædre havde imidlertid ingen kundskaber om ernæring, men i dag findes der ingen ernæringsekspert, som vil hævde, at den vegetabilske ernæringsform ikke er tilstrækkelig. Tværtimod viser forskning, at kødernæring er årsag til mange af vore civilisationssygdomme.

Hvis det fra naturens side var meningen, at vi skulle benytte kød som ernæring, ville mennesket anatomisk være bygget således, at vi kunne indhente byttet, fastholde det med spidse kløer, dræbe det med tænderne, flå det med tænderne og derefter sluge store kødlunser. Fordi vi har opfundet jagtvåben, knive, gryder og pander, betyder det ikke, at vor krop pludselig er blevet egnet til kødernæring.

Ud over at vegetabilier er vor naturlige føde, er de også grundlaget for vor medicin. I tillæg til, at de har en forebyggende effekt mod sygdomme, har de også en helbredende effekt, når sygdomme er indtruffet. Det gælder også flere af vore hverdagsagtige grøntsager, og de er helt uden bivirkninger.

Kød har ingen sådanne positive muligheder og effekt. Nye studier viser, at vegetarer lever længere. Det er ikke ny viden, heller ikke at vegetarer får en finere hud, og det er vel et godt argument i vor nutidige udseende-fikserede optagethed.

Det største klimaaftryk

Kødproduktion er de fødevarer, som giver det største klimaaftryk. Kød er en meget CO2intensiv vare. Der skal f.eks. 5 kg korn til 1 kg kød, og kødproduktion kræver også mere vand. En tønde land kan brødføde flere vegetarer end kødspisere. Listen er lang, når det gælder argumentering for den vegetariske ernæring, og denne viden har vi haft i lang tid, men alligevel vælger mange at lukke øjnene for dem.

Når det gælder rygning, har det været en sej kamp at argumentere for de skadelige virkninger, men i dag er der ingen i Vesten, som ikke kender til dem. Den udvikling vil vi også opleve, når det gælder kødernæringen, ja, vi er godt på vej. Vegetarer værdsætter bordets glæder lige så meget som kødspisere, og et vegetarisk buffetbord kan være lige så varieret, veltillavet og indbydende som et kødbord, og så kan man glæde sig over, at det ikke har kostet liv, for at vi skal spise os mætte og glade.

Det sidste er nok et fattigt argument, for vi mennesker går jo i krige, hvor vi på forhånd ved, at uskyldige, våbenløse levende væsener af vor egen art og i alle aldre bliver dræbt og invaliderede. Og dette tilsyneladende uden at efterlade nævneværdige samvittighedskvaler.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her