Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Børn er mere givende end golf

Undervisningsministeren må siges ud fra sit politiske ståsted at have lavet et godt politisk arbejde ved at få stort set alle partier med i skolereformen.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Så er dét, som nogle kalder den mest omfattende reform af folkeskolen, i gang. Megen debat har den givet allerede i det år, der er gået siden vedtagelsen, og mange undersøgelser er lavet om tilfredsheden allerede inden opstart. Ca. halvdelen af forældrene synes, at det er fint, at børnene skal være i skolen i stort set en normal arbejdstid for voksne. Man kan vel også læse det sådan, at det er fint, at forældrene slipper for børnene i længere tid, og som nogle tror slipper for at lave lektier med børnene.

I de gamle østlande og i de totalitære socialistiske systemer som f.eks. Kina var/er børnene overladt til det socialistiske samfundssystem i stort set al deres vågne tid. Det kom der ikke meget godt ud af i Kina, som der har været skelet meget til under udarbejdelsen af vores reform.

Vores socialdemokratiske, tidligere folkesocialistiske undervisningsminister må siges ud fra sit politiske ståsted at have lavet et godt politisk arbejde ved at få stort set alle partier med. Historisk var det De Radikale, der stod bag de store skoleforlig. Det var jeg mere tryg ved.

Gjort obligatorisk

Men en del forældre får det, som de åbenbart gerne vil og har lagt op til, siden institutionaliseringen af børnenes opvækst tog fart i slutningen af forrige årtusinde. Og det er den generation, der nu er forældre.

Først blev det, som man dengang kaldte børnehaveklassen, stort set upåagtet gjort obligatorisk. Vuggestuer og børnehaver er i praksis obligatoriske, sfo er det med som med folkekirken, nemlig at siger man ikke andet, bliver man automatisk meldt ind. I folkekirken skal man dog møde op en søndag formiddag for at blive døbt.

Nu har jeg som morfar min daglige gang i disse børnemiljøer. Jeg synes, at det er mere givende end golfbanen.

Nu bor jeg så nok i et af de mere privilegerede områder, og det, jeg ser, er nok mest mine egne børnebørns kammerater og forældre med en høj prioritering af børnene og ikke så mange af dem, der bliver hentet lige før lukketid af forældre, der endnu ikke har besvaret den seneste sms på arbejdet og underskrevet den sidste protest mod lukkedage.

Men de sejrede på kort sigt med det, man viger lidt tilbage for at kalde en heldagsskole. Det er lidt værdiladet.

Det lød besnærende

Ikke desto mindre blev det under debatten om skolereformen ofte fremhævet, at børnene jo alligevel var i en eller anden pasning, og så var det da bedre at lægge noget læring ind i det. Det lød besnærende. Men hvorfor kan vi ikke alle være her? Også de familier, der har prioriteret børnene over karrieren og måske endda har bedsteforældre, der som børnebørnene vil elske samværet?

Bortset fra andre mulige justeringer kan det jo stadig nås politisk at fjerne et krav om obligatoriske lektiecafeer. De vil jo blive brugt som alibi for helt at fjerne begrebet lektier.

Det kunne måske være et tilbud til børn efter ansøgning, hvor forældrene ikke kan/vil hjælpe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.