Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Er respekten forsvundet?

Enhver opdragelse afhænger af både rollemodeller og en klar definition af, hvem der har autoritet, og hvem der bør høre efter.

Artiklens øverste billede

Nu trækker det igen overskrifter, at uskyldige borgere tilsvines i det offentlige rum, og der debatteres om, hvorvidt tilskuere skal gribe ind eller ej. Man hører jævnligt om politi-, brand- og ambulancefolk, der bliver chikaneret, og både politikere, borgere og en hær af ”eksperter” og sociologer spørger sig selv hvorfor.

Samtidig diskuterer man, om skolebørn må have mobiler med i timerne, og forsøger dialog i stedet for konsekvens, når undervisningen bliver forstyrret. Jeg tror ikke på den sorte skole, men enhver opdragelse afhænger af både rollemodeller og en klar definition af, hvem der har autoritet, og hvem der bør høre efter.

Der skal være konsekvens

Det er ens for både patienten, som er hos lægen, fodboldspilleren, som får dessiner af sin træner og eleven kontra sin lærer – og for den sags skyld også mellem borgere og ordensmagt. Jeg tror, at dialog kan løse meget, at belønning kan være bedre end straf, men de gode intentioner holder kun, hvis der også findes konsekvens.

Både politi og lærere har trange kår. Forældre vil bestemme, hvordan netop deres barn skal undervises, og eleverne ved, at der reelt ingen repressalier findes for dårlig opførsel. Jeg tror, at mange af konflikterne skyldes forestillingen om, at dialog kan klare alle problemer. Sådan fungerer den virkelige verden ikke.

Den rå tone i samfundet

Tonen og samfundet bliver stadig mere råt, og det virker, som om respekten for autoriteter ikke længere findes. Og hvorfor? Et svar kunne være, at staten set med borgernes øjne har reduceret ordensmagten til en forretning, der helst skal give overskud.

Politiets førsteprioritet skal være at bidrage positivt til statskassen. Alt, hvad der kan udløse bøder og klares uden opslidende efterforskning og tonsvis af bilag (bortset fra rapporterne til Rigsrevisionen), skal have forret, sager, som har med borgertryghed at gøre, bør sættes på hold, da man ikke er interesseret i at belaste fængslerne (og deres budget) mere end højst nødvendigt.

Ingen tør blande sig

Straffesager er en samfundsmæssig udgift, hvorimod bøderegn bidrager til statskassen. Opløsning af demonstrationer, specielt dem, som udfordrer regeringsmagten og staten, samt storstilede eskortekørsler for prominente statsoverhoveder er naturligvis undtaget, da signalværdien kompenserer for den manglende profit. Men hvis politiet ikke hjælper, når man ringer efter dem, hvem skal så gribe ind?

Vi selv, naturligvis, men her er så den lille krølle, at vi selv risikerer enten at blive stukket ned eller ende med selv at få en tiltale. Ingen tør længere blande sig, men måske ville Danmark blive et lidt tryggere sted at bo, hvis man gjorde lovgivningen en lille smule mere tidssvarende, så den, der hjælper eller forsvarer sig, ikke risikerer at komme bag tremmer selv.

Det er i mine øjne helt forkert, at staten kan straffe et menneske, der siger fra. Nok burde man ikke gengælde en spytklat med slag fra et baseballbat, men ligesom i USA går jeg (dog uden våben) ind for retten til ”stand your ground”.

Hvis det er dig, der bliver provokeret eller overfaldet, har du ret til at forsvare dig, og det er den, som starter, der har ansvaret. Der er masser af gråzoner, men jeg tror ikke, vi bliver bedre til at involvere os, før voldsloven bliver revideret: Højere straf til den, som begår vold, ingen til den, som forsvarer sig, det ville være et godt signal.

Det hænger sammen

Og det hele hænger sammen. Forestillingerne om ”den bløde mand” og ”idealsamfundet” – hvor alle er lige og kæmper sammen for den fælles sag, har spillet fallit.

Uden autoritet og rollemodeller med gennemslagskraft, ærlighed og evne til at inspirere kommer vi ingen vegne. Dem, der først burde tage et dybt kik indad, bør være vore politikere, for dårlig opførsel smitter nedad.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.