Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Nedlæg regionerne, nu!

Gennem de seneste år har regionerne blæst til kamp mod de praktiserende læger på alle tænkelige måder.

Artiklens øverste billede

Hvad i alverden skal et lille land som Danmark bruge regionerne til, hvis ikke det er til at give nogle politikere et nemt og vellønnet job, fordi der trods alt ikke er plads til dem på Christiansborg? Landet kunne spare milliarder hvert år, og vi borgere ville slippe for yderligere udvikling af regionalpolitikernes spidskompetence: nedbrydning af vort sundhedsvæsen.

Dette sker på alle niveauer. Sygehusene skal gøres mere effektive – og uden at have noget bevis eller bare beregninger herfor har regionerne i deres ret korte levetid nedlagt adskillige mindre sygehuse og udbygget de store, men for borgerne fjernere, samt begyndt byggerier af fejlplacerede, men enorme hospitalsmastodonter, der koster astronomiske summer.

Kamp mod praktiserende læger

Gennem de seneste år har regionerne blæst til kamp mod de praktiserende læger på alle tænkelige – og i den seneste tid også utænkelige måder. Denne avis har dagligt været fuld af artikler og læserbreve om denne regionale kamp, der støttes af vor siddende sundhedsminister, men som borgere fra alle samfundslag skriver imod.

”Udviklingen” er som altid gået hurtigst i hovedstaden, hvor det i månedsvis ikke har været praksislæger, men sygeplejersker, der har siddet ved akuttelefonen. For at sidde her skal man være i stand til hurtigt at stille en, i hvert fald sandsynlig, diagnose og sortere grundløse opkald fra. Det undrer mig, at Dansk Sygeplejeråd har tygget den i sig.

Fatale fejl

Så vidt jeg ved, har sygeplejersker ikke kompetence til at stille en diagnose, men rådet har i overvurdering af egen faggruppe været tavst. Det har borgerne derimod ikke. Denne avis har bragt adskillige beretninger om fatale fejl begået af disse ”akutsygeplejersker”. De er dog sikkert billigere end praktiserende læger både i timeløn og indlæggelser/behandlinger, så det fortsætter. Jeg vil her minde disse sygeplejersker om et lille gruk: »At vide, hvad man ikke ved, er dog en slags alvidenhed«.

Regionernes kamp mod de praktiserende læger sluttede dog ikke med det, men er fortsat ufortrødent. Først var det galt, at praksislægerne bestilte for mange patientundersøgelser på sygehusene.

Stiller en foreløbig diagnose

Hvis det skulle være undgået vore regionalpolitikeres opmærksomhed, må jeg minde om, at en praksislæge er generalist, dvs. ved lidt om de fleste sygdomme, men dog så meget, at det er muligt at stille en i hvert fald foreløbig diagnose og derefter finde hjælp hos sygehusenes specialister, der ved meget om nogle få sygdomme.

Denne deling er efter min mening ideel, og den har da også fungeret fremragende, indtil regionerne blev dannet, for her straffer man generalisten for at bede om hjælp hos specialisten. Og hvad mon så specialisterne skal lave efter regionernes mening? Mon det skulle være statistikker over ikkeudført, men nødvendigt arbejde?

Skema over patientkontakt

Med til praksislægernes helt unikke betydning for folkesundheden er helt uden tvivl også det faktum, at praksislæge og patient kender hinanden godt, og at patienten med sindsro tør afgive oplysninger om både kropslige, sjælelige, familiære og sociale problemer i tillid til, at lægen både forsøger efter bedste evne at forstå, og desuden holder sin tavshedspligt.

For kort tid siden blev de praktiserende læger mødt af krav fra regionspolitikerne om at udfylde nogle standardiserede skemaer over enhver patientkontakt. Vi er vist en del i dette land, der er blevet præsenteret for sådanne forsøg på at standardisere både dette og hint, og vi ved, hvor umulige sådanne skemaer kan være, selvom det kun drejer sig om at standardisere faktuelle sager.

Et uartigt tavshedsbrud

Hvor meget mere umuligt er det så ikke at sætte et menneskes hele kropslige, sjælelige, sociale og familiære situation ind i sådan et skema – uden at bryde sit tavshedsløfte? De praktiserende læger er negative, hvilket regionerne anser for at være en uartighed, men vi er mange borgere, der mener det modsatte: Det er en uartighed grænsende til en kriminel handling at forlange sådan et tavshedsbrud. Regionernes nyeste forsøg på at knække lægepraksis er at forlange, at lægerne skal slå sig sammen i større lægehuse, og at den enkelte patient ikke skal være knyttet til en bestemt læge i huset. Jeg håber, at samtlige praktiserende læger siger nej, at vi patienter råber nej, og at det juridisk kan gøres lysende klart, at regionerne ikke har kompetence til at stille sådan et krav.

Gennem tågerne

Hvad bilder regionalpolitikerne sig dog ind, hvilken adkomst har de til at blande sig i, hvor og hvordan en selvstændig erhvervsdrivende, som en praktiserende læge dog er, vil slå sig ned og arrangere sig med sine kolleger?

Kære regionalpolitikere. Kom dog ned fra det parnas, I slet ikke kan færdes på, fordi I holder en ideologisk fane så højt, at I ikke kan nå jorden med fødderne og ikke kan se klart gennem tågerne.

Lad mig slutte af med et dybt suk: Gid vi kunne reetablere de gamle, nære sygekasser, der udelukkende tog sig af betaling af sundhedsudgifter for deres få medlemmer. De kendte deres arbejdsområder – og vidste helt klart, hvor egne kompetencegrænser var.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.