Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Selvbestemmelse bør respekteres

Folkenes nationale selvbestemmelsesret og beskyttelsen af nationale mindretal er forankret i FN’s erklæring om menneskerettigheder (1948) og i FN-konventionerne af 1966 om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder samt om borgerlige og politiske rettigheder. Endvidere i Europarådets menneskerettighedskonvention (1950).

Alligevel lader ”det internationale samfund” (en omskrivning af EU og Nato) hånt om den nationale selvbestemmelsesret: Grænserne skal være urørlige. EU advarer truende Skotland mod at løsrive sig fra Storbritannien og Catalonien mod at frigøre sig fra Spanien.

Hverken EU eller USA viste forståelse for Krims parlaments ønske fremsat tre gange over 20 år om en folkeafstemning om det nationale tilhørsforhold. Man har heller ikke søgt at påvirke Ukraines regering til at få afholdt en fri og demokratisk, OSCE-overvåget folkeafstemning i Østukraine om det nationale tilhørsforhold. Man lader Ukraine slå oprøret ned med militær magt.

De undertrykte kurdere

De vilkårlige grænser, kolonimagterne trak, må heller ikke ændres. Irakisk Kurdistan skal forblive under Irak, selv om man allerede efter Første Verdenskrig lovede det kurdiske folk sin egen stat. Titusinder er blevet dræbt i den tyrkiske del af Kurdistan pga. PKK’s oprør, kurdiske befolkninger lever mere eller mindre undertvunget i Syrien og Iran. I Thailand, Filippinerne, Indonesien og Myanmar kæmper mindretal for deres frihed. Tibet er der opmærksomhed omkring – men Kina tør man ikke træde over tæerne. Afrika er præget af vilkårlige grænsedragninger fra kolonitiden, der adskiller naturligt samhørende befolkninger og sammenbringer folk, som ikke har meget til fælles og derfor strides. Mali og Nigeria er eksempler herpå blandt mange.

FN har en vigtig opgave i at mægle i alle disse lande og bør støttes af ”det internationale samfund”. Det forudsætter, at man i overensstemmelse med FN-pagten og menneskeretskonventionerne anerkender folkenes selvbestemmelsesret og ikke står fast på grænsernes uforanderlighed. De vestlige magter må bruge deres indflydelse til at hindre undertrykkelse af nationale mindretal og sikre deres selvbestemmelsesret.

Det er ofte økonomiske og sociale forhold, der ligger bag de nationale modsætningsforhold, men i mangel af ideologisk-politiske delingslinjer, som er fraværende bl.a. pga. årtiers politisk undertrykkelse, forstærkes de nationale eller religiøse modsætninger. Det er derfor nødvendigt både at sætte ind med handel og bistand og samtidig lægge politisk pres på de regeringer, der nægter deres nationale mindretal retten til selvbestemmelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.