Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Modarbejdes af havbrug

Danmark tilsluttede sig i 1996 en aftale mellem Østersølandene om beskyttelse af Østersøens havmiljø. Denne Helsinki-konvention trådte i kraft i 2000, da alle ni Østersølande havde undertegnet aftalen. Konventionen dækker alle forureningskilder af betydning for Østersøen, og den er løbende blevet moderniseret. Østersøen omfatter i denne sammenhæng både Kattegat, Bælterne, Østersøen, Den Botniske Bugt og Den Finske Bugt.

Under Helsinki-konventionen har man oprettet Helsinki-kommissionen (Helcom), der mødes årligt. Dens beslutninger træffes ved enstemmighed og er samtidig henstillinger til deltagerstaterne om, at beslutningerne indføjes i staternes lovgivning. Denne organisation holdt møde i København i oktober 2013 under dansk formandskab.

»Både badegæster og fisk skal have renere vand i Østersøen«, lød det i en pressemeddelelse fra miljøminister Ida Auken i forbindelse med Helcom-mødet med ministre fra Østersølandene. »Lukkede strande med badeforbud på grund af blågrønne alger og fisk, der er presset af iltsvind, skal være fortid i Østersøen«, proklamerede miljøministeren. De ni Østersølande aftalte, at de i 2021 vil have reduceret deres årlige udslip af kvælstof med 118.000 tons og fosfor med 15.000 tons. Danmarks andel heraf består i 2.890 tons kvælstof og 38 tons fosfor. Det er baggrunden for miljøministerens optimistiske udtalelse. Det er vigtigt, at Danmark opfylder sin del af aftalen, for flere af de andre lande står over for langt større opgaver end Danmark, særligt Polen. På den baggrund er det mærkværdigt, at den nuværende miljøminister i maj i år har tilladt etableringen af et havbrug ved Endelave, som årligt vil udlede 88 tons kvælstof og 9,6 tons fosfor urenset i havmiljøet. Der er ingen dokumentation for den påståede rensende virkning af muslinge- og tangbrug. Dette havbrug er det første af i alt 40 planlagte meget store havbrug i de danske farvande.

Jo flere havbrug, som får Miljøstyrelsens forureningstilladelse, desto større byrder vil blive lagt på landbrug og byer i Danmark i de kommende år, hvis de aftalte mål skal nås.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.