Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

DN er naturens beskytter

Kristian Pihl Lorentzen og Hans Chr. Schmidt (V) bruger sommervarmen til et rask lille korstog mod Danmarks Naturfredningsforening (DN), fordi vi er uenige med de to herrer om Tange Sø, hvor Kristian Pihl Lorentzen i øvrigt er formand for foreningen Tange Søs venner.

Lad mig først understrege, at DN med sine 95 lokale afdelinger og flere end 1.400 frivillige er en demokratisk funderet forening med en stærk forankring i lokalbefolkningen. Vi repræsenterer med vores mere end 120.000 medlemmer en stor gruppe i samfundet, og vores rolle er altid at varetage naturens interesser.

En svær beslutning

Tange Sø er en opstemmet del af Gudenåen beliggende lige der, hvor åens mest spektakulære del lå, før man anlagde Tangeværket. Folketinget skal i det kommende år tage stilling til, hvad der skal ske med værkets udløbne tilladelse til elproduktion, samt hvordan man kan genoprette Gudenåens naturlige dynamik på strækningen.

En svær beslutning, fordi den eneste valgmulighed, der tilgodeser Gudenåen og den nærliggende Tange Å fuldt ud, efter alt at dømme er en tømning af søen. Søen har godt nok en ringe vandkvalitet, og Tangeværkets grønne elproduktion er efter dagens målestok ubetydelig, men søen er smuk og et pragtfuldt rekreativt område.

DN har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over Silkeborg Kommunes afgørelse om, at et påtænkt sø-varme-værk i Ans By ikke skal VVM-vurderes. VVM-vurdering betyder, at miljøkonsekvenserne skal belyses særligt indgående efter en bestemt proces. En grøn teknologi – bestemt – men i den konkrete sag en privat investering, der vil gøre samfundets udgifter til at vælge en løsning for Gudenåen, der påvirker vandspejlet i Tange Sø, endnu større. Derved bliver sø-varme-værket et argument for den løsning, Tange Søs venner ønsker. Det er jeg sikker på, at foreningens formand, Kristian Pihl, er helt bevidst om.

Den demokratiske ret

Derfor er det ude af proportioner, når Kristian Pihl og Hans Chr. Schmidt bruger anledningen til anfægte DN’s berettigelse. DN bruger den demokratiske ret, der tilkommer enhver borger eller forening i Danmark: at få prøvet kommunernes beslutninger ved en højere myndighed.

Det gør vi på naturens vegne omkring 200 gange om året, og vi får medhold i omkring halvdelen af sagerne, på vores argumenter. Vores klager udgør således under 10 pct. af det samlede antal klager af de ca. 2.500, som nævnet normalt behandler årligt fra øvrige borgere og organisationer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.