Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Et forskruet verdensbillede

Artiklens øverste billede
Trods Israels annektering af Østjerusalem har dele af byen gentagne gange været til forhandling i forbindelse med en fredsløsning. Arkivfoto: Sebastian Scheiner/AP

Dansk institut for Internationale Studier (DIIS) har gennem årene leveret en række svært antiisraelske mellemøsteksperter, der ikke har holdt sig for gode til at fylde danskerne med både propaganda, manipulation og lodrette løgne om den israelsk-arabiske konflikt. 18/7 i DR2’s sene nyhedsprogram ”Deadline” var det så DIISeksperten Lars Erslev Andersens tur til at indvie seerne i sit enøjede og forskruede verdensbillede.

LEA påstår i udsendelsen, at Israel har interesse i at holde konflikten med Hamas i kog, mens Hamas ønsker fred med Israel. Det er absurd. Israel forlod i 2005 Gaza i håb om fred fra den kant. Palæstinenserne kvitterede med intensiverede raketangreb på israelske civile og stemte Hamas til magten.

Jøderne i mindretal

LEA hævder, at Israel skulle have annekteret mere end halvdelen af Vestbredden og dermed gjort en tostatsløsning umulig. Det er en lodret løgn. Israel har officielt annekteret et område omkring Jerusalem, men har bevidst ikke annekteret mere af Vestbredden. Trods annekteringen af Østjerusalem har dele af byen gentagne gange været til forhandling i forbindelse med en fredsløsning.

LEA får også lejlighed til at promovere en såkaldt ”enstatsløsning”, dvs. idéen om at hele det tidligere britiske mandatområde Palæstina skal være én samlet stat for de to folk. LEA lægger ikke skjul på, at formålet med en sådan løsning er at bringe jøderne i mindretal, hvilket vil betyde enden på den jødiske stat. Netop derfor er den ”løsning” et drømmescenarie for alle Israels modstandere, herunder tilsyneladende også gæsten i studiet.

Den magtfulde jødiske lobby

Enhver løsning forudsætter ifølge LEA, at Israel ophører med at krænke folkeretten, hvilket angiveligt kun kan ske under pres fra USA. Men det bliver næppe til noget på grund af »amerikansk indenrigspolitik og den slags,« får vi at vide. LEA siger det ikke direkte, men studieværten forstår, at det er »den magtfulde jødiske lobby,« der sigtes til.

Som de »mest graverende eksempler« på overtrædelse af folkeretten nævner LEA israelske bosættelser og ødelæggelser af palæstinensiske terroristers familiers huse (en praksis, Israel i øvrigt indstillede for en del år siden).

Ingen mangel på mad

Presset til at tage stilling til palæstinensiske krænkelser af folkeretten medgiver LEA nødtvungent, at det også er ulovligt at affyre raketter fra Gaza mod israelske byer, men han perspektiverer hurtigt Hamas’ terrorisme med en beskyldning om, at Israels blokade af Gaza er ulovlig, og at Israel ikke leverer varer til Gaza, »så folk kan få noget mad.«

Heller ikke de oplysninger er korrekte. I de senere år har Israel faktisk markant øget mængden af varer, der sendes ind i Gaza, og der er ingen mangel på mad. Israel fortsætter endda med at levere både varer og elektricitet til Gaza-striben, alt imens dens folkevalgte ledelse sender raketter mod israelske civile.

Om Israels blokade af Gaza er der kun at sige, at den naturligvis er helt legitim ifølge folkeretten. Gaza har erklæret Israel krig og bombarderer jævnligt Israel med raketter. Derfor er det helt utænkeligt, at Israel skulle lade Hamas uhindret indføre yderligere krigsmateriel til Gaza.

Sprunget ud som talsmand

Som det fremgår, er Lars Erslev Andersen i løbet af interviewet i ”Deadline” sprunget ud som regulær talsmand for Hamas.

Nogle af Israels handlinger, herunder modforanstaltninger i kampen mod årtiers palæstinensisk terror, kan med rette kritiseres, men de må rimeligvis anskues i kontekst af de systematiske krænkelser af folkeretten, som udføres, støttes eller sanktioneres, ikke bare af Hamas, men også af det palæstinensiske selvstyre.

At fokusere ensidigt på Israels fejl og ignorere Hamas’ erklærede mål om Israels udslettelse er både uacceptabelt og uredeligt for en angiveligt objektiv mellemøstekspert.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.