Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vores drikkevand er allerede i verdensklasse

Vi ved, at vi og vores børn trygt kan drikke vandet fra hanen uden risiko for sundheden. Og sådan skal det selvfølgelig også være i fremtiden. Årsagen til vores gode vand er dels, at vi har fremragende naturlige geologiske forudsætninger for at udvinde godt vand, dels at vi har nogle af verdens allermest stramme regler, når det gælder om at beskytte drikkevandet mod forurening.

Beskyttelsen består bl.a. af meget lave grænseværdier for forekomsten af rester fra sprøjtemidler til plantebeskyttelse. Miljøstyrelsen godkender ikke midler, der indeholder stoffer, som potentielt kan forurene grundvandet. Dertil kommer, at vi også har et varslingssystem, hvor de godkendte pesticider overvåges, og der bliver strammet op ved mindste antydning af, at et middel alligevel vil komme til at påvirke grundvandet.

Når der i dag findes rester af pesticider i vandet, er det i al væsentlighed gamle og nu forbudte midler. Det er så at sige fortidens synder, vi ser sporene af. Dagens brug af pesticider i landbruget udgør ikke nogen trussel for drikkevandskvaliteten.

Foreningen Danva har sammen med Danmarks Naturfredningsforening for nylig foreslået at indføre beskyttelsesområder på op til 300 meter omkring vandboringerne. Forslaget vil betyde, at ca. 20.000 ha landbrugsjord skal omlægges til pesticidfri dyrkning.

Unødvendigt tiltag

Det er efter vores opfattelse et tiltag, der er helt unødvendigt i forhold til at sikre vandkvaliteten, og som samtidig vil være til stor skade for landbrugets produktionsmuligheder og derigennem samfundsøkonomien.

Vi kan og skal kontinuerligt arbejde for at sikre vandkvaliteten og overvåge effekterne af landbrugets sprøjtning, og det giver helt sikkert god mening at få ekstra sikring af boringerne i områder, hvor de lokale forhold og jordforhold gør boringerne ekstra sårbare. Men det må bero på en konkret risikovurdering i hvert enkelt tilfælde. At omlægge 20.000 ha god landbrugsjord til pesticidfri dyrkning vil være en tom demonstration, der ikke yderligere forbedrer den generelle vandkvalitet og sikkerhed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.