Smerter skaber smerter
Forskning ved Aalborg Universitetshospital viser, at 13-19 pct. af patienter udvikler kroniske smerter efter operation i knæleddet. Det skyldes, at operationssmerterne fører til overfølsomhed over for smerter.
Dansk Neuroforskningscenter undersøger nu smertefænomenet yderligere. Andre forsøg har nemlig vist, at der hos forsøgspersoner sker ændringer i hjernen under smertestimulation. Man kan se smerterne på scanninger.
Smertepatienter udvikler overfølsomhed over for smerter, som ikke behandles tilstrækkeligt. Derfor synes det mærkværdigt, at mange tusinde kroniske smertepatienter i dag får en psykiatrisk diagnose pga. smerter. Behandlingen for kroniske smerter pga. whiplash, fibromyalgi, lænderygproblemer m.m. er kognitiv terapi, mindfulness terapi, gradueret genoptræning og psykofarmaka.
Det synes endnu mere mærkværdigt, når man i Aalborg forebygger udvikling af kroniske smerter hos knæopererede ved netop at give forebyggende smertestillende medicin.
Det virker oplagt, at smerter skal behandles effektivt, hvis man vil forebygge udvikling af kroniske smerter.
Hvordan kan det forklares og forsvares, at man i stedet behandler en lang række patienter med kroniske smerter forårsaget af hidtil uforklarede lidelser med psykofarmaka og terapi? Det koster samfundet millioner, og det efterlader masser af mennesker med unødvendige lidelser.