Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Politikere er ikke cpr-ofre

Politiet har for nylig anholdt og sigtet frihedsaktivisten Lars Kragh Andersen for at have offentliggjort to ministres cpr-numre samt ni andre tilfælde af civil ulydighed.

Det er en aktion, som svarer til at hugge hovedet af budbringeren. Den officielle holdning er jo stadig, at cpr-numre er sikre og hemmelige, hvilket bestemt ikke er tilfældet, da der sker ca. 50.000 identitetstyverier i Danmark hvert år.

I offentlighedens interesse

For at føje spot til skade skete anholdelsen efter tv-programmet ”Go’ Morgen Danmark”, hvor Lars Kragh Andersen havde debatteret emnet med politikeren Ida Auken, som i den forbindelse udtalte: »Jeg synes, det er ærgerligt, at manden valgte at begå ulovligheder for at få os i tale«.

Det er en aktion, som svarer til at hugge hovedet af budbringeren.

Netop den udtalelse beviser, at lækager af politikeres cpr-numre er i offentlighedens interesse for at skabe en yderst nødvendig debat omkring cpr-numrenes sikkerhed. En frihedsaktivist kan man finde ud af at anholde for at offentliggøre to cpr-numre, men når kommuner og offentlige myndigheder lækker tusinder, så ”beklager” man bare.

Numrene flyder overalt

Politikerne er jo ikke hvem som helst. Derfor kan man ikke på samme måde betragte dem som ofre på linje med de 50.000 menige danskere, som rammes af identitetstyveri hvert år. Du og jeg kan ikke gøre noget for at forhindre det. Cpr-numrene ligger og flyder overalt.

Lovgivere derimod har magten til at ændre reglerne, så cpr-numrene ikke længere kan bruges til identitetstyveri. Derfor må de leve med, at deres personlige oplysninger offentliggøres af aktivister, lige indtil borgernes personlige oplysninger sikres ordentligt. Og det stopper næppe ved cpr-numrene. NemID-systemet, som politikerne har påtvunget os alle, har også sikkerhedshuller.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her