Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

En sand hædersmand taler ud

Artiklens øverste billede
Daværende chefredaktør Carsten Juste kunne ikke vide, at han med Muhammed tegningerne kom op mod så stærke kræfter ikke kun i det muslimske miljø, men også i det meningsdannende lag herhjemme. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Man kan ikke undgå at blive berørt af JP’s interview 13/4 med avisens fhv. ansvarshavende chefredaktør Carsten Juste om Muhammedkrisen. Her taler et anstændigt menneske. Stilfærdigt og nuanceret fremlægges sagen og overvejelserne bag beslutningen om at trykke Muhammed-tegningerne.

Ansvaret tager Carsten Juste på sig, som han i øvrigt allerede gjorde dengang: Prisen var for høj. »Alt for høj. Havde jeg vidst, hvad det ville ende med, havde jeg naturligvis ikke trykt de tegninger. Det havde ingen ansvarlig chefredaktør gjort«.

Reaktioner ude af proportioner

Reaktionen på tegningerne var helt ude af proportioner. Det kunne ingen have forudset. Naturligvis heller ikke Carsten Juste. Han kunne heller ikke vide, at han kom op mod så stærke kræfter ikke kun i det muslimske miljø, men også i det meningsdannende lag herhjemme. Med ”den kloge avis” Politiken og den lavprofilerede Berlingske Tidende i spidsen var der heller ingen solidaritet at hente i avisens egen verden. Det burde have været helt naturligt. Kun nogle få dagblade støttede ubetinget JP.

Carsten Juste rammer i interviewet sagen helt præcist: »Men efterhånden som debatten tog fat, jo mere skinger og truende den blev, jo mere bekræftede den os i, at vi havde gjort det rigtige«.

Betænkelige forhold afsløret

De hysteriske reaktioner blandt nogle herboende muslimer og voldsorgierne i den islamiske verden bekræftede jo, at JP havde fat i et problem, og afslørede betænkelige forhold i såvel den islamiske religion som i muslimske miljøer herhjemme.

Afsløringen kom særdeles ubelejligt for det meningsførende segment, der i årevis havde forsøgt at skabe og kanonisere sin egen version af virkeligheden, når det gjaldt indvandring og islams indflydelse på det danske samfund, dets homogenitet, sammenhængskraft og værdier.

Naturligvis vil et islam, der ikke lader sig kritisere og reformere, være trængt og marginaliseret i en moderne, åben og globaliseret verden, men det var altså lige før, at nogle fik det til at se ud, som om det var Danmark, der lukkede sig om sig selv og havde problemer med at agere i en globaliseret verden. Carsten Juste og JP blev gjort til problemet. Tingene var sandelig blevet stillet på hovedet.

Tegningerne bringes ikke

Kampagnens mål var nået. Ingen tør trykke Muhammed-tegningerne. Et eksempel blandt mange: I Allan Poulsens bog ”Islamdebat” fra 2008 handler et helt kapitel om JP’s tegninger. Der indledes med at citere kulturredaktør Flemming Roses ledsagende tekst, men tegningerne, der er hele kapitlets omdrejningspunkt, bringes ikke. Der henvises til, at de kan findes på internettet.

I selvgodhedens verden

Lad os igen høre Carsten Juste, der siger det så klart sidst i interviewet: »Selvcensuren har aldrig været større. Vi er ikke kommet nogen vegne. Vi har tabt«. I virkelighedens verden, som den er blevet defineret med hele sit moralske og ulideligt forudsigelige indhold, uddeles hædersmedaljer eller rejses skamstøtter.

De gode og de onde er på forhånd udpeget. Det gælder også chefredaktører. Carsten Juste og JP hørte til de onde.

I selvgodhedens verden uddeles hædersmedaljen andetsteds – ubegribeligt, men sådan er det bare. Men Carsten Juste optræder med sin personlige integritet og sit mod som den sande hædersmand.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.