Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

1813 – kvalitet, ikke fagkamp

Vi har som så mange andre udtrykt bekymring for kvaliteten af 1813-ordningen. Vi og vores kolleger oplever i dagligdagen mange eksempler på dårlig håndtering af vores patienter i 1813. Det er lidt ærgerligt, at Grete Christensen og Vibeke Westh fra Dansk Sygeplejeråd i kronikken i JP 14/4 kritiserer PLO for et fagpolitisk egotrip, når vi udtrykker vores bekymring for 1813-ordningen.

Regionsrådet opsagde uden forudgående dialog med PLO den gamle lægevagtsaftale, men vi har sagt til regionen, at vi er indstillet på at indgå en aftale med regionen om at arbejde i akutordningen, hvis det er speciallæger i almen medicin, der varetager visitationen af borgere med akut sygdom.

At visitere kræver, at man er uddannet til at stille diagnoser. Ud fra en sygehistorie kender speciallægen de forskellige differentialdiagnoser og kan i samtalen på den måde teste af, om patienten fejler noget alvorligt. Derved sikres, at de alvorligt syge hurtigt kan identificeres blandt de mange ikkealvorligt syge, der kontakter 1813. Hvorfor kan sygeplejersken ikke tage 1813-telefonen, når det netop er sygeplejersken, der mange gange tager telefonen i dagtiden hos egen læge? Den store forskel er, at sygeplejersken i vores egne klinikker har et indgående kendskab til patienterne og har adgang til patientens journal.

Pludselig PLO’s skyld

Når sygeplejersken er det mindste i tvivl, spørger hun den praktiserende læge, som kender sin patient, og ved enhver tvivl beder hun patienten komme i klinikken samme dag eller aftaler et sygebesøg. På 1813 kender sygeplejersken ikke den patient, der ringer. Sygeplejersken har ikke adgang til journalmateriale, hun ved ikke, hvad patienten i øvrigt fejler, om vedkommende er i et behandlingsforløb m.v.

Regionsrådet ønskede at etablere en akutordning uden de praktiserende læger, som, de mente, ville blive meget bedre end den tidligere, velfungerende lægevagt. Nu udsættes vi så for kritik af, at PLO ikke kan anbefale medlemmerne at søge ansættelse i en ordning, som vi ikke er aftalepart i. Nu er det pludselig PLO’s skyld, at regionens akutordning ikke fungerer. Lidt besynderligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.