Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Det kan ikke blive værre

Avisens leder 7/4 advarer imod, at der oprettes et Folkekirkens Fællesudvalg som anbefalet af et regeringsudvalg. Lederen roser kirkens eksisterende flade, lokaltbaserede struktur, hvor »ingen kan udtale sig på folkekirkens vegne«, og hvor den således stumme kirke derfor udelukkes fra al offentlig debat om den selv. Der er flere grunde til, at dette virkelighedsfjerne standpunkt er uholdbart.

Når folkekirken selv er uden mæle, giver det frit spil for andre kræfter til at blande sig i kirkens forhold, og at den eksisterende flade struktur ikke er et værn mod centralisering, oplevede vi en provokerende demonstration af ved indførelsen af kirkelig vielse af par af samme køn.

Dette indgreb i kirkens indre anliggender blev gennemført af en sekulær minister og muliggjort ved, at biskopperne føjeligt serverede et ægteskabslignende vielsesritual for par af samme køn – et ritual helt uden retfærdiggørende belæg i kirkens bekendelsesskrifter.

Forfærdelsen over dette må ikke rettes mod de homoseksuelle, som lykkeligt nok allerede med registreret partnerskab havde fået politisk og social ligestilling med ægteskabet. Det forfærdelige er, at biskopperne tog Guds navn forfængeligt ved at give det golde partnerskab ægteskabsstatus på linje med skabelsesordningen for mand og kvinde på side 1 i Bibelen. Værre end i dette eksempel på centralisme kan det ikke gå. Måske er der et håb for fremtiden ved oprettelsen af et Kirkens Fællesråd – specielt for så vidt angår kirkens indre anliggender? Ifølge regeringsudvalgets anbefalinger deles nu kompetencen over kirkens indre anliggender mellem ministeren på den ene side og bispekollegiet sammen med fællesrådet på den anden side.

Det betyder, at når der i en sag er enighed mellem bispekollegium og fællesråd, vil det være næsten uhørt, at ministeren vil kunne overtrumfe denne enighed. Der er derfor to fremskridt ved denne ordning: Det ene er, at kirken får et mæle, og det andet er, at kravet om enighed mellem bispekollegium og fællesudvalget sikrer fællesudvalget en begrænsende effekt på bispekollegiets handlefrihed. I disse to forhold ligger et håb for fremtiden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.