Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fejlslagen integration skyldes manglende sanktionsmuligheder

Familien er ofte det største problem, når unge skal hjælpes ud af kriminalitet og ind i en uddannelse.

Artiklens øverste billede

I Jyllands-Posten 6/4 kunne vi læse, at integrationen af indvandrere/flygtninge fra ikke-vestlige lande har slået helt og aldeles fejl. Statistikkerne taler deres dystre, men klare sprog: Disse bliver mere og mere kriminelle, selv om der bruges milliarder på integrationsprojekter og bydelsrenoveringer, der skal gøre områderne, de bor i, mere lyse og venlige.

Paradoksalt er det, at vi, samtidig med at vi nu hører, at integrationen har fejlet, kan se hver evig eneste aften på DR eller TV 2, at det går forrygende med integrationen, og alting synes på rette vej og i god gænge.

Endnu en kommission

Man undrer sig hver gang såre: Hvorfor siger de sådan på tv, når al statistik siger det modsatte? Og endda, dersom man gjorde statistikken mere åbenbar, ville man jo se, at det især kører skævt for indvandrere og flygtninge af muslimsk herkomst. Dette har bloggeren Morten Uhrskov redegjort for her i avisen indtil flere gange.

Nu foreslår kloge hoveder for gad vide hvilken gang, at der skal nedsættes en kommission, som skal kulegrave problemerne. Jamen, det er jo fint nok: Lad os bare nedsætte endnu en kommission til at sidde og tale om tingene. Sagen er bare, at vi ved, der ikke vil komme noget ud af et sådant arbejde.

Manglende opbakning

Hvorfra ved vi da det? Det skal jeg såmænd sige avisens læsere fra de mennesker, som reelt har fingrene nede i dejen. De, som hver dag knokler med de unge mennesker på institutionerne, i fængslerne, på ture og i projekter i nærmiljøerne. Jeg kender tilfældigvis et sådant menneske. Dvs., han arbejder ikke mere inden for branchen.

Han er stoppet pga. vold og trusler, overgreb og manglende opbakning i sit arbejde højere oppe fra, fordi den slags opbakning kan være ubehagelig for ledelsen at håndtere politisk. Hvordan forklarer offentligheden og politikerne, at deres medarbejdere rent faktisk udsættes for vold og deres familier trues? Så hellere dysse ned og kigge væk.

Negativ holdning til samfundet

Det betyder, at de mennesker, der arbejder med de stærkt kriminelle og hadefulde unge i projekter, på institutioner og i fængsler, gang på gang oplever at blive truet, hvis ikke ligefrem overfaldet. Mærkeligt nok ved disse unge altid, ”hvor du bor”. Det kan være meget psykisk belastende at blive udsat for den slags uden reelt at kunne gøre noget ved det.

I projekterne med de unge er det ofte en del af strategien, at de unge menneskers familier skal inddrages i processen, der skal få de unge ud af det kriminelle miljø og ind i en uddannelse – eller gøre dem i stand til at påtage sig et almindeligt arbejde.

Ofte er det bare sådan, at familien i virkeligheden er det største problem. For utallige brødre, fætre, fædre og onkler er med til at give de unge den negative holdning, de har til det danske samfund. Ja, de ligefrem ansporer dem til kriminalitet og religiøst had mod Danmark og danskere. Det sidste medfører ikke sjældent en utrolig ringe agtelse for de ”vantro”. En holdning, der selvsagt ydermere vanskeliggør en resocialisering af disse unge.

Kun respekt for udvisning

Den tidligere behandler i systemet, jeg kender, som gik ind i arbejdet med en stærk tro på, at der virkeligt kunne gøres noget her for de unge, har som nævnt måttet give op. Ikke alene bliver man selv udsat for så grove løjer, at kun de færreste kan holde det ud.

Endnu værre er det imidlertid, at grunden til, at intet kan gøres, og intet hjælper, er den simple, at det eneste, disse familier ville have respekt for, er, at man efter alle disse millioner og atter millioner, der bliver smidt i socialiseringsprojekter og rehabilitering, simpelthen udviste hele klanen til det land, de kommer fra.

Mere af det samme

Statsborgerskab eller ej; med besked om at holde sig væk og med en oversigt over, hvad de har kostet de danske skatteydere og en rapport om, hvor meget de med deres adfærd har skadet andre lovlydige og integrationsindstillede indvandrere og flygtninge. Det ville være det eneste, der kunne batte noget. Uden en sådan sanktionsmulighed, mener min ven, er det ikke muligt at gøre noget for kriminelle og de mest hårdkogte.

Så nedsæt bare en kommission mere, men er man ikke parat til at gøre det fornødne, behøver vi slet ikke at høre fra den, når den engang om 5-10 år barsler med en ny intetsigende og ubrugelig rapport. Det vil helt sikkert bare blive mere af det samme, som ingenting hjælper.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.