Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den klimabevidste dansker går ikke for langt

Indlandsisen smelter. Donau går over sine breder. Stormen kommer hyppigere.

Vores energiforbrug giver CO2-forurening. Denne CO2-forurening kan mindskes ved at forbruge mindre energi. Det vil sige køre mindre, isolere bedre, anvende mindre julebelysning og så videre, Men det er nok at gå for langt.

Den kan også mindskes ved at anvende vedvarende energi. Anvendelsen af vindmølleenergi betyder frigørelse af CO2-kvoter på det frie marked. Disse kvoter opkøbes af kraftværker i vores nabolande. Disse kraftværker øger forbruget af forurenende fossile brændstoffer, fordi det nu bliver billigst. Forureningen i Europa forbliver den samme.

Vi eksporterer blot forureningen.

Denne eksport kræver mange milliarder i støtte. Disse milliarder kunne bruges til at udvikle nye energiformer, isolere boliger og offentlige ejendomme samt opkøbe CO2-kvoter. Men det er nok at gå for langt.

Nabolandenes a-kraftværker

Atomkraft kunne også komme på banen, men atomkraftværker skal ikke stå i nærheden af mennesker. Derfor nøjes vi med, at 14 pct. af vort elforbrug kommer fra atomkraftværker, der står i vore nabolande. Alt andet ville nok være at gå for langt.

Så længe vi kan eksportere vores forurening, trække på nabolandenes atomkraftværker, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, og vi har råd til at betale os fra det, er det ikke nødvendigt at satse på andre energiformer. Det ville nok også være at gå for langt.

Energistyrelsen skriver i en pressemeddelelse:

»Der blev brugt markant mere kul i første halvår af 2013 i forhold til samme periode året før.

Hele 35,3 pct. lød stigningen på, og den begrundes med en generel stigning i energiforbruget, et fald i produktionen på vindkraftanlæg, mindre gunstige vindforhold og en nettoeksport af el.«

Kulforbruget stiger

I Ingeniøren citeres det Internationale Energiagentur, IEA:

»Verdens kulforbrug vokser så voldsomt, at det er i fuldstændig modstrid med alverdens lederes ambitioner om at begrænse CO2-udledningen. Helt konkret ventes forbruget at stige med 1,2 milliarder tons frem mod 2017. Det svarer til det samlede forbrug for USA og Rusland i dag.

Trods mange landes ambitioner om at begrænse afhængigheden af kul, fortsætter den globale efterspørgsel med at vokse. Frem mod 2017 vil forbruget af kul stige i enhver region på Jorden.«

Mens vi satser på vindmøller, smelter indlandsisen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.