Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Myter om folkepension og ATP

Den danske pensionsmodel er udråbt til verdens bedste. Det skyldes de seneste 50 års fremsynede reformer med præg af rettidig omhu. Samme fremsyn har vi brug for i dag for at klare en række endnu ikke løste problemer. Det er hovedbudskabet i den kronik i Jyllands-Posten, som ATP-direktør Carsten Stendevad 1/4 skrev i anledning af ATP’s 50-års fødselsdag.

Vi er i Ældre Sagen enige i analysen bag disse synspunkter. Der er gode grunde til at se med både kærlige og kritiske øjne på den danske pensionsmodel, men vi anbefaler debatten et kosttilskud i form af fakta, der kan rydde ud i de værste myter og misforståelser, man ofte møder.

Man kan stadig møde mange ret veloplyste mennesker, som mener, at vi ikke har råd til at bevare folkepensionen. Var der ikke noget med en ældrebyrde? Nej. Med blandt andet tilbagetrækningsreformerne har Danmark taget højde for, at vi i fremtiden lever længere. Efterlønsordningen er barberet kraftigt ned, og aldersgrænsen for både efterløn og folkepension stiger. Både de økonomiske vismænd og OECD har påvist, at dansk økonomi derfor er godt forberedt på, at vi lever længere. Det kan undre, at danske politikere ikke med klar røst fortæller det gode budskab.

Et andet udbredt synspunkt er, at folkepension og ATP er på vej ud, fordi »jeg ved, at jeg selv betaler rigtig meget til min arbejdsmarkedspension«. Der er en pointe i, at arbejdsmarkedspensionerne vil aflaste udgifterne til folkepension. Men det tager mange år og vil aldrig gælde alle. Analyser har påvist, at folkepension og ATP forbliver en hjørnesten for de fleste pensionister, også om 20 og 40 år.

Sparet op via skat

Folkepensionen er vores fælles pension, hvor vi så at sige har sparet op over skattebilletten. Det er også en ordning, der i høj grad omfordeler og sørger for et sikkerhedsnet under de svagest stillede. Det giver en demokratisk styrke, at alle betaler til den (over skatten), og kommer til at nyde godt af i hvert fald grundbeløbet. Folkepensionen er desuden undervurderet på dette punkt: Der er tale om en garanteret ydelse, som endda justeres i takt med lønudviklingen. Det giver en væsentlig sikkerhed, stabilitet og forudsigelighed sammenlignet med de private pensioner, hvor pensionstagerne i stigende grad bærer risikoen i takt med, at selskaberne har løbesko på i en spurt fra deres tidligere garantier. Hertil kommer den ekstra sikring, at folkepensionen – ligesom ATP – er livsvarig. Det er rart, hvis man i en alder af f.eks. 75 år pludselig opdager, at den ratepension, man havde lagt budget og livsstil efter, for resten da kun holdt fra 65 til 75, og de færreste er i den alder færdige med at leve et aktivt liv.

Debatten om vores pensionsmodel kan kun være tjent med, at myter erstattes med fakta.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.