Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Pensionsudvalg: Nej til Tordenskjolds soldater

Artiklens øverste billede
Skat kan blive den store vinder, fordi nogle danskere direkte sætter penge til på deres pensionsopsparing ved at have en skatteprocent af deres pensionsudbe talinger på over 100. Arkivfoto: Thomas Borberg

Når man – som de fleste danskere gør – sparer op i en arbejdsmarkedspension gennem sit arbejde, vil man sandsynligvis blive brandskattet som pensionist ud over alle grænser.

Det viser en undersøgelse fra Cepos, hvor det er beregnet, at personer, der selv sparer op til deres alderdom, vil komme til at betale en effektiv marginalskat på ikke mindre end 70-130 pct. af deres opsparing. De høje skatteprocenter skyldes, at dels betaler pensionisten almindelig indkomstskat, dels modregnes mange offentlige ydelser i udbetalingerne fra egen pension.

Lavere lønnede rammes

Andre undersøgelser viser det samme, f.eks. Det Økonomiske Råds undersøgelse fra 2008 om emnet. Det besynderlige ved vores system er endvidere, at dem, der rammes hårdest, er de lavere lønnede.

Det er fuldstændig paradoksalt, at personer, der aldrig i deres arbejdsliv har betalt topskat, med det nuværende system får effektive skatteprocenter godt over topskatten, og nogle endda direkte sætter penge til på deres pensionsopsparing ved at have en skatteprocent af deres pensionsudbetalinger på over 100 pct.

Det er klart uholdbart og vil på sigt fuldstændig dræbe incitamentet til at spare op til sin egen alderdom igennem en pensionsordning.

Uenig i sammensætning

På den baggrund foreslår koncerndirektør Lars Ellehave fra PFA her i Jyllands-Posten 29/3, at staten nedsætter en arbejdsgruppe bestående af personer fra pensionsinstitutterne, staten, overenskomstpartnerne samt uafhængige eksperter. Jeg er enig i, at der bør nedsættes en sådan arbejdsgruppe, men jeg er absolut ikke enig i den foreslåede sammensætning.

De forslåede deltagere har nemlig ikke nødvendigvis fokus på at varetage den enkelte opsparers pensioner, men har mange andre interesser at pleje.

Ikke fuldt uafhængige

Pensionsinstitutterne har – som alle virksomheder – en interesse i at få så mange penge under forvaltning som muligt, staten har nogle stats- og skattefinansielle hensyn at varetage, overenskomstparterne har mange forskelligartede interesser, som ikke nødvendigvis er i samklang med at sikre den enkeltes alderspension.

Her skal blot nævnes, at de kvalificeret kunne mistænkes for at ville føre beskæftigelsespolitik for opsparernes formuer. De såkaldte uafhængige eksperter tjener ofte ganske mange penge på at rådgive pensionsinstitutterne, således at mange af dem ikke kan betragtes som fuldt uafhængige.

Udvalg efter udvalg

Desuden har de påtænkte deltagergrupper siddet år og efter år, i udvalg efter udvalg og snakket og snakket samt rost deres eget system og fortræffeligheder ud over alle grænser.

Hvorfor skulle denne gruppe nu pludselig kunne komme op med en løsning på de problemer, der jo har været kendt i årevis? Det tror jeg ikke på. Herudover er pensionsbranchen udpræget en branche, der er domineret af indavl, afpudsning af myter og vanetænkning.

Opsparerne bør have flertal

Derfor foreslår jeg, at der i stedet nedsættes et udvalg, hvor almindelige pensionsopsparere har flertal, og hvori nogle statslige embedsmænd og nogle uafhængige eksperter også indgår. Et sådant udvalg vil kun bidrage med nyt blod til området og vil sikre, at der kommer fokus på opsparernes pensioner uden skelen til mange andre forhold.

Et udvalg bestående af Tordenskjolds soldater vil ikke løse problemerne, som blev skitseret i starten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen