Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Frigiv pensionsmilliarder

Midt i en vækstkrise har Danmark mere end nogensinde brug for mere risikovillig kapital, der kan sætte skub i udviklingen af iværksættervirksomheder. I den forbindelse har pensionsselskabernes store formuer været i fokus på grund af selskabernes investeringer – eller snarere mangel på samme. Selv om danskerne har mere end 4.000 mia. kr. stående på pensionskonti, investeres kun en brøkdel af dette svimlende beløb i ny vækst. Årsagen er, at staten i dag begrænser muligheden for vækstinvesteringer. Ganske vist blev skattelovgivningen ændret i 2005 – bl.a. med DVCA i front for forslaget – så det blev lovligt at investere rate- og kapitalpensioner i unoterede virksomheder.

Trods lovændringen er langt de fleste pensionskroner forblevet på opsparingskontoen. Kun en brøkdel af den kapital, der kan investeres i ny vækst, er rent faktisk kommet ud på markedet og arbejde.

Med lovændringen fik vi endelig lukket sluserne op for den ”kloge kapital”, så rate- og kapitalpensionskronerne kunne investeres risikovilligt – til gavn for de mange mindre vækstselskaber, der skriger på kapital til udvikling, men der er behov for at gøre det endnu mere attraktivt at investere rate- eller kapitalpension i vækstiværksættere.

Simple instrumenter

Der er uden tvivl en vis risiko forbundet med at investere i en vækstvirksomhed, hvorfor en grundlæggende fornuftig pension skal være på plads, før der investeres i unoterede aktier. Når den er sikret – hvilket den er for mange mennesker, der har haft succes i dansk erhvervsliv – hvorfor så ikke lade risikovilligheden sejre?

Dermed vil vi lykkes med at tiltrække flere investorer til vækstvirksomhederne – investorer, der er med til at sætte skub i virksomhedernes udvikling, vækst og ikke mindst ansættelser af nye medarbejdere.

En anden ting, der kan hjælpe væksten på vej, er at bryde loftet for fradrag, såfremt midlerne indbetales på en nyoprettet pensionsordning, der kun anvendes til investering i vækstiværksættere. Det vil igen frigøre flere kroner til vækst. Endelig skal investeringsordningen gøres langt mere attraktiv.

Bruger investorerne ordningen til at investere i forskningstunge virksomheder – de virksomheder, som regeringen netop nu satser på gennem f.eks. skattekreditter, burde investeringerne fritages fra PAL-skat. Med forholdsvis simple instrumenter kan vi skubbe pensionsmilliarderne ud at arbejde i danske virksomheder – der, hvor vi ønsker, de skal investeres.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.