Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Dansk og debat- skabende TV 2

Artiklens øverste billede
”Dicte” er den højest vurderede dramaserie på TV 2. Arkivfoto: Martin Dam Kristensen

Overlærer Bent Liholm leverede i Jyllands-Posten (27/3) en kritik af TV 2 – en kritik, som fremstår lidt forvirrende. Ifølge Liholm er det galt, at nogle TV 2-programmer har lave seertal. På den anden side er det også galt, når TV 2-programmer har høje seertal – som f.eks. ”Klipfiskerne”, der jævnligt er det mest sete program på dansk tv på lørdage.

Lad mig derfor komme med nogle faktaoplysninger, der kan brede sagen lidt ud.

Både TV 2’s hovedkanal og TV 2-kanalerne har i første kvartal 2014 en højere seertilslutning end på samme tidspunkt sidste år. Det skyldes bl.a. dokumentarserier som ”Gerningsstedet” og ”Årgang 0”, håndboldslutrunden i januar og dramaserien ”Badehotellet” med 1,5 millioner seere i snit. Det er rigtigt, at nogle anmeldere ikke var begejstrede for ”Badehotellet”, men TV 2 laver ikke tv for anmelderne. TV 2 arbejder for seerne og brugerne, og de var begejstrede for ”Badehotellet” og gav serien en meget høj kvalitetsvurdering.

Krimiserien ”Dicte”, som også kritiseres af Liholm, var ligeledes et hit hos danskerne og er den højest vurderede dramaserie på TV 2 nogensinde.

TV 2 prioriterer også at sende debatskabende og dagsordensættende nyheds- og aktualitetsprogrammer. Efter visningen af stærke TV 2-udsendelser har der i de seneste uger været livlig debat om bl.a. mobning af børn, om sundhedsvæsenets behandling af alvorligt psykisk syge, om behandling af livskriser og let depression med antidepressiv medicin, om forholdene i danske fængsler og om de såkaldte enkeltmandsprojekter. Programmer, der skaber debat om alvorlige emner, har ikke altid høje seertal, men alligevel prioriterer TV 2 at sende debatskabende programmer om væsentlige samfundsemner.

Disse programmer er ofte højt vurderet af seerne, og TV 2’s programmer er samlet set højere vurderet i Gallups seermålinger end andre kanalers programmer. Helt aktuelt er TV 2’s rejse- og livsstilsprogram ”Kurs mod fjerne kyster” årets højest vurderede danske program på alle tv-kanaler.

Flest timer dansk tv

Apropos dansk tv lægger TV 2 stor vægt på danskproducerede programmer, og TV 2 har i mange år været den kanal, der sender flest timers dansk tv og færrest genudsendelser. Udenlandske serier og film fyldte 28 pct. af TV 2’s sendetid i 2013 – den laveste andel nogensinde. Denne genre af udenlandsk fiktion udgjorde på DR1 – som Liholm fremhæver så stærkt – 48 pct. af DR1’s sendetid i 2013.

I forbindelse med TV 2’s justerede programstrategi er alt selvfølgelig ikke på plads endnu, og i en kreativ branche – som tv jo er – skal vi hele tiden forny os.

TV 2’s vigtigste mål er at skabe større betydning for danskerne på tværs af vores platforme, og bruger vi de store tals lov, går det faktisk fantastisk godt. Vi har haft et flot første kvartal, og den nedadgående kurve i TV 2’s styrke er bremset.

Det handler ikke om enkeltpersoner eller om, hvem der sidder for bordenden. Det handler om, hvorvidt TV 2 formår at give betydning, relevans og gode oplevelser til seerne og brugerne på tværs af programmer, nyheder og sport – og der synes vi faktisk, vi er godt på vej.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen