Alle må uddanne sig for Venstre
I et debatindlæg i JP 17/3 omhandlende Københavns Universitets beslutning om at indføre karakterkrav på bacheloruddannelsen stiller formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, spørgsmålet: Hvem må uddanne sig for Venstre? Til det spørgsmål kan jeg kun svare: Alle.
Alle skal have lov til at tage en uddannelse. Men den frie adgang til uddannelsessystemet forpligter, og det er mig uforståeligt, hvorfor nogle mener, at man ikke må stille krav til de kommende studerende på universiteterne.
Jakob Ruggaard er åbenbart blevet profet, for han forudser denne argumentation i sit debatindlæg.
Han skriver, at han kan høre mig spørge modstanderne af karakterkravet: »Må man ikke stille krav til de studerende?«, samt at jeg vil argumentere for, at Københavns Universitet tager ansvar ved at indføre karakterkravet. Hans forudsigelse er korrekt.
Jeg mener, at man bør stille krav til de studerende, og Københavns Universitets adgangskrav om et karaktergennemsnit på mindst 6 fra gymnasiet er ikke et urealistisk krav at stille til studerende, der ønsker at læse på en videregående uddannelse. Karakterkravet sender et vigtigt signal om, at det kræver hårdt arbejde og engagement at læse på universitetet.
Jeg argumenterer gerne for Københavns Universitets indførelse af karakterkrav, fordi det er min opfattelse, at de udviser ansvarlighed og samfundsansvar. Akkurat, som det nu også er tilfældet med Syddansk Universitet, der indfører optagelsessamtaler for at bevidstgøre om studiet og den studerendes ansvar og forpligtelse.
Et system i topklasse
Danmark er et af de lande, der bruger flest penge på uddannelse, og på trods af det ligger vi langt nede på de internationale lister. Det er min overbevisning, at adgangskravet kan bidrage til at skabe et uddannelsessystem i topklasse.
Hvad Jakob Ruggaard profetisk kalder karaktermure og barrierer, er blot et trappetrin, de studerende stilles overfor. Det er vigtigt at understrege, at der fortsat er et kvote 1- og et kvote 2-system, som gør det muligt for en bredere skare at søge om studieplads.
Venstre hilser karakterkravet velkomment, fordi vi oprigtig talt mener, at karakterkravet kan have en gavnlig effekt på uddannelsesniveauet. Det handler ikke om at forhindre nogen i at tage en uddannelse, men om at stille krav til de kommende studerende, så det faglige niveau kan manifestere sig på uddannelserne.
Ifølge profeten er mine argumenter forudsigelige, men det gør dem ikke mindre relevante.