Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Udlicitering ender skidt

Kommuner har oplevet markante forringelser i kvaliteten af den rengøring, som der bliver leveret, efter at den er blevet udliciteret.

Artiklens øverste billede

Forestil dig, at det er dine børn, som ikke vil gå på skoletoilettet, fordi det er uhumsk og lugter langt væk af urin. Det er ikke en rar tanke, men ikke desto mindre er det virkeligheden mange steder i landet.

Flere kommuner har de senere år droppet de faste kommunalansatte rengøringsmedarbejdere og i stedet udliciteret rengøringen på skoler og institutioner til private firmaer, som har sagt, at de kunne levere servicen langt billigere.

Ifølge regeringens produktivitetskommission har det været en bragende succes. I en ny folder lovpriser de såkaldte eksperter i kommissionen, at 10 konkrete kommuner har udliciteret rengøringen og sparet op til 54 pct. af prisen og fået samme kvalitet som før eller endda bedre.

Massive klager og påbud

Det lyder for godt til at være sandt, og det er det også, for sandheden er, at mange af kommunerne har oplevet markante forringelser i kvaliteten af den rengøring, som der bliver leveret, efter at det er blevet udliciteret. En af kommissionens tvivlsomme mønsterkommuner er Aarhus. Her har et privat firma siden 2012 stået for rengøringen på 40 skoler.

Massive klager og påbud over kvaliteten betyder, at 15 skoler i dag ikke længere bruger firmaet. Og repræsentanten for de tekniske serviceledere på skoleområdet har offentligt udtryk frustration over den negative udvikling efter udliciteringen. Der bliver ikke længere gjort ordentligt rent i klasseværelserne, for de ansatte har ikke tid nok til det, lyder det.

Rengøringen blev hjemtaget

Et andet af Produktivitetskommissionens gode eksempler er Struer Kommune. Her har man også udliciteret rengøringen på 37 institutioner blandt andet rådhuset og biblioteket og sparet rigtig mange penge, men i 2013 besluttede kommunen at fyre det private rengøringsfirma, to år før kontrakten udløb, fordi kvaliteten var under al kritik.

I dag har Struer Kommune hjemtaget rengøringen og fast kommunalansat personale sikrer nu igen, at kvaliteten er i orden. Så hvordan kommissionen når frem til sine konklusioner, må guderne vide. Det er i hvert fald ikke den virkelighed, som børnene, forældrene og personalet oplever.

Konsekvenser for kvaliteten

Samtidig viser en ny analyse fra FOA på baggrund af interview med skoleledere, serviceledere og private rengøringsmedarbejdere på en skole i Ballerup og en skole på Frederiksberg, at kvaliteten halter, når rengøringen bliver udliciteret.

På skolen i Ballerup er antallet af timer brugt på rengøringen reduceret med cirka 30 pct., mens timetallet på Frederiksberg er reduceret med cirka 40 pct. Det har haft store konsekvenser for kvaliteten. Klager fra medarbejdere og brugere er stigende, og lederne oplever en dårligere og mindre fleksibel rengøring, som er af en standard, som gør folk syge.

Voldsomt forhøjet arbejdspres

Helt konkret fik en medarbejder, der inden udliciteringen havde ansvaret for syv-otte klasselokaler og ingen toiletter, efter udliciteringen et område bestående af 21 klasselokaler samt masser af gangarealer, trapper og toiletter. Vedkommende skulle rengøre 48 toiletter på to timer, hvilket svarer til ca. 2,5 minut per toilet.

Det voldsomt forhøjede arbejdspres resulterede desuden i en længere sygemelding for den pågældende medarbejder, som i dag har fundet andet arbejde.

Intet belæg for påstanden

Det kan altså både have menneskelige og kvalitetsmæssige konsekvenser, når man udliciterer. Når private firmaer går ind i en branche, er det for at tjene penge. Når de samtidig ofte vinder opgaverne ved at have det billigste tilbud, siger det sig selv, at kvaliteten ikke er optimal, for man kan ikke både blæse og have mel i munden.

Det bør politikerne i kommunerne, regionerne og på Christiansborg være meget opmærksomme på i en tid, da regeringen og de borgerlige partier har sat sig for, at øget udlicitering af kernevelfærd er vejen frem.

Der er ikke belæg for Produktivitetskommissions påstand om, at udlicitering kan give besparelser på op mod 54 pct., uden at det rammer kvaliteten. Erfaringer peger i stedet på, at udlicitering af rengøring ender skidt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen