Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

De nationale folkeparker

De tre kommuner Roskilde, Lejre og Frederikssund har formået at skabe en positiv stemning lokalt omkring en fremtidig nationalpark, og de har nu sammen indsendt projektet Skjoldungernes Land til videre proces i Miljøministeriet. Kan man ellers bevare den gode stemning i lokalområdet, ja, så er det svært at se, hvorfor vi ikke skulle få landets fjerde nationalpark.

Vi kan forvente en destination, der i højeste grad afspejler parkens navn med vikingesagn og fortællinger fra kongerigets vugge.

Med udkig ud over fjordlandskabet forestiller man sig nemt vikingeskibene ankomme, og med Absalons Domkirke samt de store godser som kulisse bag de bølgende kornmarker kan vi drømme os tilbage til Guldalderen, mens vi synger fædrelandssange. »Området har et stort potentiale« udtaler miljøminister Kirsten Brosbøl i sin pressemeddelelse.

Ærligt sagt og uden at forklejne de naturperler, der gemmer sig i fjordlandet, så lugter forslaget mere af friluftsmuseum end af nationalpark. Ikke sagt, at kulturlandskabet ikke rummer landskabsværdier og historiefortælling, der er en turistfolder og en park værdig – blot ikke en nationalpark, men måske en kulturpark eller folkepark.

Udvandet begreb

Det er ikke de tre kommuner og de gode folk bag forslagets skyld, at begrebet nationalpark i Danmark er udvandet, og at parkerne, hvor end de opstår, er greenwash af internationale naturambitioner

Mette Touborg, borgmester i Lejre, udtaler: »Nu får vores område den højeste anerkendelse med det internationale kvalitetsstempel ”nationalpark”«.

Nok får man stemplet – og skiltet – og folderen, men indholdet er ingenlunde af international kaliber. Den mulighed blev forspildt med lovsjusk og vedtagelsen af verdens mest uambitiøse nationalparklov, hvor man af produktionshensyn fravalgte internationale standarder, der sætter naturen og biodiversiteten i højsædet.

Danmark som nationalpark?

Tilbage i december kunne Rigsrevisionen ikke overraskende konkludere, at »rammer for nationalparkerne ikke har været helt tilstrækkelige til at sikre, at nationalparkerne på længere sigt kan styrke og udvikle naturen«. Endnu et tyndt parkkoncept til at belaste finanslovens naturbudget vil ikke ændre denne status og blot være endnu en ufokuseret naturindsats.

Udpeges Skjoldungernes Land, vil barren for, hvad en dansk nationalpark kan rumme, være sat så lavt, at vi uden tøven vil kunne erklære størstedelen af det danske areal for nationalparkmateriale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen