Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Brylds vidtløftige teorier

Claus Bryld fortsætter i JP 25/3 uanfægtet sin strøm af uunderbyggede påstande om Den Kolde Krigs sidste periode, såsom at fredsbevægelser som Nej til Atomvåben var lige så kritiske over for Sovjet som over for USA, samt at disse fredsbevægelser repræsenterede brede politiske kredse og ikke primært venstrefløjen.

Begge påstande er ukorrekte, og Bryld kan da heller ikke angive nogen form for dokumentation. Tværtimod ignorerer han de faktuelle kilder, som jeg tidligere har angivet. Som det fremgår af bl.a. PET-kommissionens beretning, var bl.a. Nej til Atomvåben domineret af personer med tilknytning til venstrefløjen, og man vendte ganske ensidigt sin kritik mod USA og Nato.

I stedet for at forholde sig til dette faktum begiver Bryld sig ud i en komplet ahistorisk sammenligning, hvor situationen i 1980’erne sidestilles med Besættelsen.

I det hele taget forekommer Brylds argumentation besynderlig, som følgende citat glimrende illustrerer:

»De europæiske fredsbevægelser var ”nødvendige” i den forstand, at det ville have været utænkeligt, hvis der ikke var opstået en folkelig modstand mod den grad af oprustning, som fandt sted i begyndelsen af 1980’erne«.

Med andre ord var fredsbevægelserne altså ”nødvendige”, fordi de var nødvendige. Der er tale om en åbenlys cirkelslutning, hvor Brylds påstand finder dokumentation i sig selv.

Påstanden om, at Able Archer-øvelsen i 1983 skulle have bragt verden ud på randen af atomkrig, er og bliver usand, og ukorrekte påstande bliver som bekendt ikke mere sande af at blive gentaget. Bryld refererer sekundærlitteratur, men ignorerer det faktum, at der ganske enkelt ikke findes primærkilder, der kan underbygge hans påstand. Senest har professor Mark Kramer fra Harvard University grundigt afkræftet Able Archer-myten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.