Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Undersøgelser viser, at radon er kræftfremkaldende

18/3 skriver Thorkil Søe i JP om radon. Jeg er enig med TS i, at hysteri på ingen måde gavner. Men det modsatte, en ligegyldig tilgang til problemet, radon, hjælper absolut heller ikke.

Der bør tages hånd om problemet, og information om problematikken bør gives til befolkningen, ligesom den gøres for andre sundhedsproblematikker.

I dette land har der længe tilsyneladende været en konsensus om, at radon ikke er et problem, måske fordi stoffet er naturligt og ikke menneskeskabt. Med andre ord er der ingen, der kan pålægges skylden.

Der er dog imidlertid ingen tvivl om, til forskel fra hvad TS skriver, at radon udgør en væsentlig risiko for lungekræft. I 1951 blev radons rolle i udviklingen af lungekræft fastlagt. Siden da, altså i ca. 60 år, er risikoen ved radoneksponering blevet undersøgt uhyre grundigt, og radon er således et af de mest undersøgte kræftfremkaldende stoffer, vi kender, stemplet som kræftfremkaldende for mennesker i 1988.

Mange undersøgelser

Risikoen ved radon er de seneste ca. 30 år blevet undersøgt hos den almindelige befolkning, og der er foretaget anselige undersøgelser i både Europa, Kina og USA, hvor ganske almindeligt forekommende radonkoncentrationer i boliger har udgjort data.

Undersøgelserne er ikke baseret på ekstrapolering fra undersøgelser af høje doser, som man tidligere gjorde, og undersøgelserne tager højde for eksempelvis rygevaner.

Det er disse undersøgelser, der danner baggrund for Sundhedsstyrelsens tal på, at ca. 9 pct. af alle lungekræftsdødsfald har radon som årsag. Der er i dag bred videnskabelig konsensus for, at radon er kræftfremkaldende selv i meget små doser, og der er ingen videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer TS’ påstand om, at radon i små doser er uskadeligt.

Små doser er ikke gavnlige

Små doser af giftige stoffer kan dog godt være gavnlige for kroppen. Det kaldes hormetisk effekt, men det er fortsat en hypotese at lave doser ioniserende stråling, som radon giver anledning til, skulle være gavnlige for kroppens celler. Dette er ikke bevist ved eksponering af doser af ioniserende stråling, som vi måler dem i almindelige danske boliger.

US Department of Energy er dog i gang med at undersøge effekten af ultralave stråledoser – lavere end radonkoncentrationen i et almindeligt enfamiliehus.

Det bliver spændende at følge denne udvikling, men indtil videre viser næsten samtlige studier af effekten af svage doser ioniserende stråling ingen hormetisk effekt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen