Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Misforståelser om jorderosion

Til fødevareminister Dan Jørgensen og andre interesserede.

Jorderosion i Danmark er først og fremmest noget, der foregår om foråret, oftest på forårsbehandlet lettere jord, som tilsås med vårafgrøder. Her tænker jeg på tørre forårsstorme med jordfygning. Her bliver de små planter slidte og flossede, ja, nærmest sandblæste, og rødderne bliver synlige, da det øverste jordlag, som de stod i, er blæst væk.

Det afblæste materiale samler sig i driver langs hegn, veje, grøfter og fylder vandløb op med sand og jord. Efterårssåede afgrøder som raps, rug, hvede og vinterbyg har en meget stor effekt på at afbøde jordfygning.

Et andet fænomen er voldsomme regnbyger om foråret, hvor der på skrånende arealer kan skylles render i jorden. Også her er jorden langt bedre beskyttet af overvintrende afgrøder, da disse har langt større evner til at stoppe vandet på grund af større planter og bedre rodfæste.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen