Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Din kære stat

Dette er til dig, der troede, at Enevælden blev ophævet i 1848. Dette brev er til dig, der mente, at du selv var i stand til at træffe beslutninger. Dette er til dig, der var overbevist om, at du var herre over dit eget liv.

Det er du ikke. Hvis du var det, ville du ikke træffe alle de forkerte beslutninger omkring, hvad du spiser. Ligesom et barn må du oplæres og undervises af den, der ved mere end du selv. Er du en ufaglært mand, skal der rettes særlig opmærksomhed mod dig, da du ikke kan nås med almindelig fornuft.

Hver gang du spiser en rød bøf, drikker dagens tredje øl eller tænder en smøg, handler du imod samfundets og dit eget bedste. Som sundhedsminister Nick Hækkerup siger, er sundhed et fælles ansvar. Dermed er det også et fælles problem. Samfundet skal nok hjælpe dig, for det er ikke din skyld. Det kan ikke forventes af dig, at du er i stand til at gennemskue junglen af tilbud og muligheder. Derfor vil vi hjælpe dig og træffe beslutningerne for dig.

Din kære stat vil hjertens gerne gøre dit liv nemmere og hæve afgifterne på de madvarer, der repræsenterer de forkerte valg. Myndighederne vil så gerne besøge dig i dit eget hjem og fortælle dig, hvad rygning gør ved dig og andre. Staten er klar til at mærke de gode og de dårlige ting, du støder på i supermarkedet. Den vil så gerne regulere og styre dit liv, indtil du er fri for at træffe valg, der kan sætte din sundhed over styr.

Der er så megen hjælp til dig, der ikke ved bedre. Du skal være glad for, at der findes nogen, der vil dig det godt. For hvad nytter alverdens muligheder, når du ikke vælger de rigtige?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen