Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Skoleledelse er vigtig

Det bliver igen og igen slået fast, hvor vigtig god og nærværende skoleledelse er for, at de mål, der sættes op for skolen – at eleverne skal blive dygtige, samtidig med at de trives – kan nås.

Skal den helt nye måde at tænke skole på, som et flertal i Folketinget er enige om, give de ønskede resultater, må der være ledelse til stede på skolerne – helt tæt på elevernes virkelighed; der, hvor lærere og pædagoger virker. Synlig læring fordrer synlig ledelse.

I dette forår er der på skolerne meget mere travlt end ellers. Næste skoleår skal planlægges, men efter helt nye koncepter. Også den lov, der regulerer lærernes arbejdstid, spiller ind her. Tegningerne til den nye skole er knap på plads, der er lige kommet nye politikere i byrådene, og de nye skolebestyrelser bliver først valgt i de kommende uger.

Udfordringerne er mange og kalder på ledelse. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at en stor del af landets kommuner vælger at spare på ledelse – gennem f.eks. at rationalisere i større enheder, hvor ledelsen kommer på større afstand af medarbejderne. I en gammeldags og meget talbaseret ledelsesforståelse giver dette muligvis mening, men det er ikke den form for ledelse, der er brug for, når skolen skal udvikles markant på kort tid.

Børnetallet falder, og skolerne har siden 2010 fået ca. 2 pct. færre elever. For hver procent, elevtallet er faldet, er der blevet godt 4 pct. færre lærere, men også næsten 6 pct. færre ledere i skolen.

Landets mange skoleledere vil gerne – og glæder sig til – at løfte de nye opgaver. Vi ved godt, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem kvantitet og kvalitet, men det er vigtigt, at ledernes arbejdsgivere i kommunerne også er opmærksomme på, at der er grænser for, hvad hver enkelt leder kan nå, hvis kvaliteten skal være i top. Det er jo præcis det, vi alle ønsker for vor folkeskole.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen