Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Nogle nødvendige korrektioner

Artiklens øverste billede
Bent Jensens redegørelse for dansk politik 1978-79 står ikke til troende, mener Nikolaj Petersen. Arkivfoto: Jesper Dall

I forordet til ”Ulve, får og vogtere” hilser Bent Jensen korrektioner af faktuelle fejl velkommen (s. 1-15). Well, her kommer nogle eksempler fra SV-regeringens politik. Andre kunne være valgt, f.eks. de kæmpemæssige problemer omkring Ellemann-Jensens møde med George Shultz i april 1985.

På side 2-377 skriver BJ:

»Da Kjeld Olesen afløste K.B. Andersen som udenrigsminister.«

Men det var som bekendt ikke Olesen, men Anker Jørgensen, hvorefter Henning Christophersen (V) var udenrigsminister i SV-regeringen fra 29/8 1978 til 26/10 1979, inden det blev Olesens tur.

SV-regeringens eksistens har altså unddraget sig BJ’s opmærksomhed, hvad der totalt forvrænger hans fremstilling af den danske stillingtagen til dobbeltbeslutningen i de 14 måneder, den varede.

Det var et regeringsmøde

I BJ’s perspektiv er det afgørende punkt et møde den 30. april 1979 mellem Anker Jørgensen, Kjeld Olesen, Poul Søgaard og Lise Østergaard, hvor man »tilsluttede sig Udenrigsministeriets anbefalinger og godkendte Natos dobbeltbeslutning. (…) Beslutningen blev officielt tilkendegivet over for den amerikanske og britiske regering i løbet af maj og juni 1979,« som det hedder side 2-380.

Der er blot den hage ved det, at dette forløb er ren fiktion. Mødet den 30. april var ikke et socialdemokratisk topmøde, men et regeringsmøde, hvor Anker Jørgensen, udenrigsminister Henning Christophersen, forsvarsminister Poul Søgaard og ”nedrustningsminister” Lise Østergaard for første gang drøftede SV-regeringens holdning på grundlag af et forbeholdent papir fra Udenrigsministeriet.

De danske betænkeligheder

I den rundskrivelse til de vigtigste ambassader, som BJ påberåber sig som kilde, hed det, at ministrene »i princippet« godkendte papiret, men at det samtidig stod »klart, at Danmark indtog en tilbageholdende holdning og ikke vil fastlægge sin stilling, før alle aspekter er klarlagt (…) dvs. en positiv dansk stilling bør hverken bekræftes eller afkræftes«.

Regeringen tilkendegav da heller ikke nogen godkendelse af dobbeltbeslutningen til USA og Storbritannien. For USA’s vedkommende henviser BJ i note 26 til en samtale mellem udenrigsministeren og general Haig, der imidlertid som Natos øverstkommanderende repræsenterede Nato og ikke USA.

Referencen skulle rettelig have været til et møde mellem udenrigsministrene Henning Christophersen og Cyrus Vance den 31. maj, hvor Christophersen fremfører en del danske betænkeligheder.

Hvordan Kjeld Olesen har ”møvet” sig ind i regeringsmødet, må guderne vide. På det tidspunkt var han spidskandidat til europaparlamentsvalget en uge senere, og han havde efter eget udsagn intet forhåndskendskab til raketspørgsmålet, da han overtog udenrigsministerposten.

Står ikke til troende

BJ skriver videre på side 381, at Olesen på »dette tidspunkt« (det må være i begyndelsen af november 1979) »jo havde ladet de allierede forstå, at de kunne regne med Danmarks støtte til beslutningen«, ja, så sent som den 31. oktober bekræftede han dansk støtte til beslutningen over for den norske udenrigsminister Frydenlund.

Igen en fantastisk konstruktion, der hviler på BJ’s fejlagtige opfattelse, at Olesen havde været med hele tiden, ikke blot kun fra den 26. oktober. Hans første kontakt med de store allierede var med Brandt og Lord Carrington den 13. og 16. november, og da var Anker Jørgensens nye regering langt inde i overvejelser om at foreslå dobbeltbeslutningen udsat.

Det turde hermed stå klart, at BJ’s redegørelse for dansk politik 1978-79 ikke står til troende. Den kan derfor ikke understøtte BJ’s påstand om, at den nye regerings politik var første danske svigt af »den solidariske Nato-politik« (s. 381).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.