Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Formålet med oldtidskundskab

I Jyllands-Posten 12/1 kritiserer formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Phillip Dimsits, gymnasiet for at være for lidt anvendelsesorienteret og for ikke at være fulgt med tiden. Han nævner som eksempel oldtidskundskab, hvor man lærer om doriske og ioniske søjler. Hvad skal man bruge det til?

Det er ikke rigtigt, at oldtidskundskab ikke er anvendelsesorienteret. Et af fagets formål er at påvise den store påvirkning, som den græsk-romerske oldtid har haft på eftertiden og nutiden. I praksis betyder det, at man i timerne læser tekster, ser på kunst og arkitektur, ser film osv., der er skabt under påvirkning af Europas antikke kultur. Desuden glemmer man let, at man faktisk bruger elementer fra Antikken hele tiden.

Nogle konkrete eksempler: De bogstaver, denne tekst er skrevet med, er latinske, vores kalender blev indført af Julius Cæsar, mange af vores navne er latinske og græske, og det samme er hele vores teoretiske ordforråd. Sidstnævnte hænger sammen med, at grækerne og romerne grundlagde en meget stor del af de fag, som i dag udgør grundstammen i vores skole- og uddannelsessystem.

Nogle eksempler: arkitektur, biologi, drama, filosofi, fysik, geografi, idræt, jura, historie, matematik, medicin, retorik, osv. osv. Bemærk, at alle disse ord er græske og latinske. I oldtidskundskab lærer man desuden, at mange af disse fag hænger sammen, fordi de udspringer af de samme tanker. Dem kunne grækerne gøre sig, bl.a. fordi de opfandt en særlig styreform, nemlig demokrati (igen et græsk ord), og den styreform må da siges at have haft en vis udbredelse og anvendelse. Mange af de antikke tanker, man møder i oldtidskundskab, forholder sig til staten og samfundet, og Antikkens diskussioner om staten er helt parallelle med vores.

Meningen med faget er at give eleverne nogle begreber til at reflektere over vores egen kultur og selvforståelse og at påvise forbindelseslinjerne mellem Antikken og nutiden. Og eftersom oldtidskundskab lærer eleverne at forholde sig til mange af de øvrige fag i gymnasiet, kan faget også let samarbejde med andre fag og bidrage til den sammenhængskraft og toning, som studieretningerne kræver.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.