Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi har et miljø og en kultur, vi værner om

Vi, som bor på Læsø og er afhængige af hummerfiskeriet i Kattegat, er dybt ulykkelige over, at I, der er så grønne og naturelskende, helt har glemt os. Har vi ikke lige stor ret til at overleve som den lille røde søfjær?

I er ligeglade med det lille samfund, som virkeligt lever af naturen, og af alle de mennesker, der også sætter pris på det, vi her kan tilbyde. Ren og klar luft, skønne rene strande, stilhed og ro, skovture og den aktivitet, der er ved vores små fiskerihavne, når fiskerne kommer ind med friske jomfruhummer. Kun 5 pct. af Læsø er bebygget.

Vores samfund er afhængigt af fiskeriet og de virksomheder, der arbejder for fiskerne. For ca. 40 år siden var her ca. 100 fartøjer, der fiskede i Kattegat med tre mand på hver båd. Det var, da jomfruhummerfiskeriet rigtigt gik i gang. Nu er her 23 aktive mindre både og ca. 35 aktive fiskere.

Der er meget få, der er under 40 år, og det er svært at få unge ind i fiskeriet. De tør ikke, og der er alt for vanskeligt økonomisk og med alle de love og restriktioner, gider man ikke.

Hvor mange af jer, der er specialister på trawlfiskeri, har været ude på en kutter og set, hvordan der fiskes? Hvordan ved I, at Kattegat er i så dårlig stand? Er I sikre på, at det kun er de få små fiskere, der fisker i en lille del af Kattegat, der laver de skader, I taler om?

Jeg undrer mig over, hvorfor der ikke er nogen, der taler om alle de medicinrester, der kommer ud i vandet. Selv har jeg efter brystkræft spist antiøstrogener i snart fem år. Hvad med alle mine medsøstre og alle de kvinder, der tager p-piller? Der kommer også affaldsstoffer ud af os. Har I regnet på det? men det er nok tabu at tale om det.

Jeg ønsker, at alle de kloge, der er specialister i naturen fra deres flotte skrivborde skulle bruge den kundskab, der er blandt de mennesker, der har livslang erfaring med at arbejde i og med naturen.

Hermed inviterer jeg og min mand, der er fiskeskipper med 55 års erfaring bag sig, Gitte Seeberg (JP 28/12) til Læsø. Hun må gerne tage den nye fødevareminister med. Vi kan nok samle nogle sammen og få en spændende samtale ud af det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.