Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Sund vindturbinepolitik

I et brev til landets borgmestre (JP 12/12) bebuder I, miljøminister Ida Auken og klima- og energiminister Martin Lidegaard, at en undersøgelse af de helbredsmæssige konsekvenser af industrielle vindturbineanlæg, eufemistisk kaldet vindmølleparker, ville blive sat i gang inden nytår. Undersøgelsen »skal afklare, om der er sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-karlidelser, depression, højt blodtryk, søvnforstyrrelse, diabetes og fødselsvægt«. Den sættes i gang med intentionen og jeres forventning om, at I med den »én gang for alle kan imødegå bekymringer«.

Det lyder umiddelbart, som om ministrene giver et kraftigt signal til undersøgelsesarbejdet om, hvilket resultat man bør nå frem til. Hvis man som tidligere (2011) benytter konsulentfirmaer og fagfolk, som er tæt forbundet med vindturbineindustrien til den slags opgaver, får de muligvis heller ikke svært ved at præstere de ønskede resultater.

Videnskabelig uhæderligt

Man kan i øvrigt undre sig over, at der blandt de mulige helbredsmæssige konsekvenser er udeladt neurologiske skader og forstyrrelser. Det er selvfølgelig klogt, hvis man vil øge chancen for at få intentionen opfyldt, men politisk og videnskabelig uhæderligt.

I opfordrer så landets borgmestre til at fortsætte udbygningen, som om resultatet af undersøgelsen er givet på forhånd og begrunder yderligere opfordringen med, at der ikke foreligger »nogen videnskabelige undersøgelser, der viser, at støj fra vindmøller har negative helbredseffekter«. Det sidste er direkte forkert – ordet ”løgn” er blevet forslidt i forhold til ministre. Derfor burde en del af kommissoriet for en videnskabelig undersøgelse være at forholde sig til resultaterne af tidligere undersøgelser verden over, vægte dem og bygge videre på dem.

Anlæg skal til havs

Ministrene har så travlt med at få deres politiske intention opfyldt, at den kommende undersøgelse også bliver blind på dette punkt, hvis den bygger på de signaler, som ministrene udsender. Det er og bliver hensynsløst over for den bekymring, som faktiske, virkelige mennesker nærer for deres helbred og deres livsgrundlag. Dertil er hele projektet utrolig nonchalant over for det ansvar, som borgere føler for den natur og det kulturlandskab, som også er truet.

Det er dyrere, men på alle andre parametre økonomiske sundere at placere vindturbineanlæg til havs.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.