Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Når magten truer

Artiklens øverste billede
Store energiindustrianlæg stilles uforstandigt op til stor irritation for det levede liv på landet, og de skænder vore snart forhenværende smukke landskaber. Arkivfoto: Gorm Branderup

I begyndelsen af december sendte klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og miljøminister Ida Auken (SF) en lille julehilsen til landets 98 borgmestre med besked om, at de ikke skulle tage den påtænkte undersøgelse om skadevirkninger for naboer til vindmøller alvorligt. Ja, de kunne såmænd roligt fortsætte planlægningen med at ødelægge livet på landet via 150 meter høje energiindustrianlæg, som en pæn del af befolkningen er blevet bildt ind skulle være til gavn for vores miljø- og energisituation.

Desværre forholder den faktiske verden sig noget anderledes. For de få procenter i energitilskud, som møller bidrager med, og som de i øvrigt leverer, som vinden blæser, er nærmest at betragte som en parentes i vort samlede energiregnskab. Faktum er jo, at ud af vort årlige energiforbrug på omtrent 800 petajoule bidrager møllerne kun med i alt omkring 40 petajoule. Faktisk er det ikke mere, end afbrænding af affald i kraftvarmeværkerne yder.

Trivsel og sundhed rammes

Tankevækkende, at de enorme energiindustrianlæg, som stadig uforstandigt stilles op trindt om land til stor irritation for det levede liv på landet, og som skænder vores snart forhenværende smukke landskaber, har fået så megen positiv opmærksomhed. Måske skyldes det, at lidt for mange af landets borgere er blevet forført af en lidt for dygtig vindlobby til at tro, at landmøller skulle være til gavn?

Lad det nu ligge, for det, der er beskæmmende ved de to ministres julehilsen til landets borgmestre, er jo opfordringen om, at borgmestrene blot skal lade stå til og fortsætte den uhensigtsmæssige og gammeldags udbygning af landvindkraft og dermed blot tilsidesætte en endnu ikke igangsat undersøgelse vedr., hvad vindmøller har af negative effekter for landbefolkningens trivsel og sundhed.

En stor skamplet

At de to ministre, og inden undersøgelsen overhovedet er sat i gang, ved egen hjælp selv er nået frem til følgende konklusion, er da yderst betænkeligt: »Det er intentionen og vores forventning, at vi med en grundig undersøgelse én gang for alle kan imødegå bekymringer«.

Kort sagt, så iværksættes en undersøgelse, hvis resultat de to ministre åbenbart er enige om, vil ende med at være til vindindustriens fordel, for det er åbenbart den, de to ministre bekymrer sig om og ikke borgernes trivsel på landet. At energi- og klimaministeren, Martin Lidegaard, som jo har fået sig en uklædelig næse grundet sin kluntede håndtering af solcelleordningen, tænker sådan, er næppe overraskende, men at miljøminister Ida Auken hellere vil varetage industriens tarv, og ikke naturen og borgernes, er og bliver en grim skamplet, som bliver vanskelig at vaske af.

Folket må bøje nakken

Desværre er det dog ikke ukendt, at der handles med befolkningens ve og vel i porten. Eksempelvis blev man jo allerede i 1920’erne klar over, at asbest var sundhedsfarligt, men det blev først forbudt i 1980’erne. Ja, når magten truer, må folket bøje nakken. Eneste trøst er om ikke andet, at den dag, Sankt Peter kalder folk hjem, får de fred … også for vindmøllestøj, for eneste områder ude på landet, der i dag kan føle sig nogenlunde sikre for ikke at få ”vindreligionen” som naboer, er kirkerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.