Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Stop galskaben

I JP’s kronik 12/8 problematiserer speciallæge i psykiatri Torben Heinskou psykiatriens udfordringer. Han taler bl.a. om et accelererende ”politologisk” grundlag for psykiatrisk behandling, om at psykiatriske diagnoser ofte er uklare, at det kan virke tilfældigt, hvilken diagnose patienten får, og at tærsklen for en række diagnoser er blevet lavere end før og nærmer sig normal menneskelig adfærd. Han mener, der er gået diagnostisk ”hyperinflation” og ”diagnostisk” imperialisme i psykiatrien.

Tidligere sagde man: Det normale har vide grænser, men det kan man ikke sige i dag. Går du med rullekravesweater, risikerer du diagnosen socialfobi. Tanoreksi er afhængighed af at gå i solarium. Ortoreksi er at spise for sundt. Ønsker du erstatning efter en arbejdsskade eller ulykke lider du af Münchhausen. Psykiatrien synes at være gået over gevind. På flere måder.

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser kalkulerer med, at 300.000 med kronisk, fysisk sygdom lider af funktionel lidelse og helbredsangst, hvilket er psykiatriske diagnoser. Reagerer du på kronisk lidelse med f.eks. bekymring og afmagt, risikerer du at få en sådan psykiatrisk diagnose. Sammen med de i forvejen 200.000 andre psykisk syge i Danmark, er vi således oppe på, at hver 20. dansker er psykisk syge. De, der går med rullekravesweater eller i solarium og spiser for sundt, er endda ikke medtaget.

Hvor mange har en diagnose?

Antallet er dog langt fra korrekt; for ser man på det i relation til forbruget af psykofarmaka, får over 700.000 danskere antidepressiv medicin pga. en diagnosticeret depression. Dette svarer alene til, at hver 12. dansker har en depression, som også er en psykiatrisk lidelse. Et interessant spørgsmål er derfor: Hvor mange danskere har egentlig en psykiatrisk diagnose? Og hvor mange er i farezonen?

Psykiatriske diagnoser forhindrer desværre nogle patienter i at få en korrekt fysisk diagnose. Kvinder med hjertesmerter har oplevet at få den psykiatriske diagnose funktionel lidelse, før de får konstateret en blodprop i hjertet. Det samme har patienter med sclerose, parkinsonisme og sågar kræft. Det ser ud som om et vist ”spild” må påregnes; men udefra ser det unægtelig også ud som om, der er noget riv, rav, ruskende galt i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her