Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Nyholms had til Israel

Artiklens øverste billede
Under Ehud Barak (billedet) og Ehud Olmert har man tilbudt at overdrage henholdsvis 97 pct. og 100 pct. af Vestbredden til palæstinenserne med Østjerusalem, men tilbuddene blev afvist. Arkivfoto: Matthias Schrader/AP

Kan man sidestille Hitlers Holocaust og Stalins Gulag med Israels administration af Vestbredden/Judæa og Samaria? Selvfølgelig kan man ikke det. Det kan de fleste normalt begavede mennesker nok umiddelbart forstå.

Holocaust kostede ca. seks mio. jøder livet, tilsvarende omkom millioner af mennesker i Stalins Gulag. Det kan man bl.a. læse om i professor Bent Jensens bog ”Gulag og Glemsel”. Noget tilsvarende er jo aldrig forekommet i de af Israel kontrollerede områder. Tværtimod har disse fået økonomisk støtte fra Israel. Siden indgåelsen af Oslo-aftalerne har de også besiddet selvstyre efter aftale med Israel og palæstinensiske repræsentanter.

Mangel på dømmekraft

Det er alt sammen meget elementært, men tilsyneladende alligevel for kompliceret for journalist Per Nyholm, der af uforklarlige grunde har fået en helt særlig status ved Jyllands-Posten. I et foredrag holdt for præster i Aarhus Stift gengivet i Jyllands-Posten 3/7 foretager han netop en sidestilling som den nævnte. Det forekommer mig pinligt og viser en chokerende mangel på dømmekraft. Selvfølgelig kan også Israel kritiseres. Også israelske politikere begår fejl, men hvis man vil tages alvorligt, må der være en lille smule proportioner i kritikken.

Der foregår for øjeblikket ting i Mellemøsten, der synes en hel del mere kritisable end de aktuelle forhold på Vestbredden.

Tilsyneladende har Per Nyholm også overset, at Israel gentagne gange har fremsat meget generøse forhandlingstilbud over for palæstinenserne. Under hhv. Ehud Barak og Ehud Olmert har man således tilbudt at overdrage hhv. 97 pct. og 100 pct. af Vestbredden til palæstinenserne med Østjerusalem. Begge tilbud blev afvist. Hvad mere skal Israel egentlig indrømme?

Hamas' rædselsstyre

Forleden lyttede jeg til en tale af præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Abbas. Talen var en lovprisning af palæstinensiske ”martyrer” i kampen mod Israel/jøderne. En af disse ”martyrer” var stormuftien af Jerusalem, Haj Amin al-Husseini. Det var som bekendt ham, der opholdt sig det meste af Anden Verdenskrig i Berlin og udtrykte dyb sympati for Hitler.

Han aflagde også studiebesøg i Auschwitz, og han havde planer om en tilsvarende tilintetgørelseslejr i Palæstina. Efter krigen var han eftersøgt som krigsforbryder, men opnåede asyl i Egypten. En anden var grundlæggeren af PLO, Ahmed Shukeiry, der i forbindelse med Junikrigen i 1967 udtrykte ønske om at knuse Israel og drukne jøderne i deres eget blod.

Disse folk hyldes i dag som ”martyrer” for palæstinensernes sag. Jeg har aldrig hørt Per Nyholm kritisere disse idealer.

I dag har Hamas indført et rædselsregime i Gaza og proklamerer regelmæssigt ønsket om Israels udslettelse. Hizbollah i Libanon arbejder ud fra tilsvarende holdninger.

Israels nabo mod nord, Syriens præsident Bashar al Assad, har i det forløbne år dræbt flere arabere, end der er omkommet i alle Israels krige med dets arabiske naboer. Hvis man kan behandle sit eget folk sådan, hvad kunne man så ikke foretage sig over for Israel, hvis man havde mulighederne?

Fascistiske regimer

Jeg har aldrig set Per Nyholm kritisere de fascistiske regimer, som er Israels naboer, for noget som helst. Han har tilsyneladende heller ikke fantasi til at forestille sig, at de måske ikke er så lette at slutte fred med. Mandens irrationelle had til Israel synes at udelukke evnen til rationel analyse og vurdering.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.