Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Oplysning er vigtigere end demokrati

Egypten vil altid være et skrøbeligt demokrati. Her er det tilhængere af den afsatte præsident Mursi, der demonstrerer og beder. Arkivfoto: Nasser Shiyoukhi/AP

Præsident Mursis fald i Egypten var egentlig forudsigeligt. Nok var risikoen til stede for, at der ville komme nye diktatorer som følge af Det Arabiske Forårs mange revolutioner, men de nye, der kom til magten, var jo nødt til at huske, hvad der havde bragt dem til magten, nemlig sociale medier, der kunne sprede oplysning udenom, hvad der kunne kontrolleres. Hvis de foregående magthavere kunne bringes til fald ad den vej, så vil nye magthavere det også.

Det var så det, der skete, Det Muslimske Broderskab glemte helt at tage historien i ed på trods af, at den var mindre end to år gammel. Facebook gør det ikke alene. Der vil altid være tale om skrøbelige demokratier.

På vej mod uoplyst demokrati

Kan et muslimsk land overhovedet blive demokratisk? Søren Espersen siger som et ekko af Mogens Glistrup nej. Spørgsmålet er blot malplaceret. Europæiske kolonimagter og de internationale samfund har mange steder i verden efterladt demokratiske lande, men ofte taler man om skrøbelige demokratier. Årsagen, til at et demokrati er skrøbeligt, er den åbenlyse, at landet ikke har en oplyst befolkning.

Vi taler ofte om demokrati, som om der ikke findes noget mere helligt. Der skal vi til at skifte fokus og i stedet se på oplysning. Det er bedre at leve under et oplyst enevælde end i et uoplyst demokrati. Som en sidebemærkning skal vi passe meget på, at Danmark med sit velfærdssystem ikke er på vej til at blive et uoplyst demokrati, hvor demokratiet står stærkt og urørligt, men ingen interesserer sig for substansen i politik, fordi de jo går og har det godt nok.

Muslimske lande er bagud

Kina har større chance for at blive et velfungerende demokrati, før nogen af de muslimske lande bliver det. Årsagen er, at der sprøjtes kandidater i hundredtusindvis ud hvert år finansieret af den økonomiske vækst. Det betyder, at der er en voksende veluddannet befolkningsgruppe.

Kina har større chance for at blive et velfungerende demokrati, før nogen af de muslimske lande bliver det.

Allerede under opstanden på Den Himmelske Freds Plads i 1989 var det oplyste unge studerende, der stod frem, og rigtigt meget er sket siden. I 1989 satte det kommunistiske parti militæret ind for at stoppe opstanden, men det var ikke hvilken som helst del af militæret. Man hentede nogle enheder fra en fjern provins, hvor de talte så anderledes kinesisk, at demonstranterne ikke kunne forklare dem, hvad formålet med opstanden var.

Den var nok ikke gået i dag. Tværtom, så ville en ny opstand blive umådelig svær at slå ned, så kommunistpartiet i Kina er nødt til at være på dupperne og forhindre utilfredshed. Spørgsmålet er derfor ikke, om islam og demokrati kan sammen, men hvorfor muslimske lande er bagud, når det gælder oplysning.

Har ressourcerne

Så længe der er store fattige befolkningsgrupper uden uddannelse, vil demokratiet være svært at indføre. Demokratiprojekterne i Irak og Afghanistan er derfor nærmest per definition dømt til fiasko, men de olierige stater på den arabiske halvø derimod burde have ressourcerne til at skabe veluddannede befolkninger og dermed grundlag for demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her