Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fra Salman Rushdie til vilde Vilks

Er ytringsfriheden truet? Det diskuteres nu igen på livet løs efter offentliggørelsen af Jakob Mchangamas film ”Collision” og Frederik Stjernfelt og Jens Martin Eriksens bog ”De Anstændige”. Den 14. februar 1989 – den dag, da ayatollah Khomeini udstedte sin fatwa over den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie – vil altid være en mærkedag i ytringsfrihedens historie, men selvom der var grove verbale angreb på Rushdie, flyselskaber, der ikke ville flyve med ham, en boghandel, der blev terrorbombet, fordi den havde ”De Sataniske Vers” i sit sortiment og meget andet, var der også kolleger, der bakkede op. Måske fordi Rushdie var »litterær og lækker«, som blogger ved denne avis, Mikael Jalving, har udtalt det.

Den svenske billedkunstner Lars Vilks, derimod, betegnes ikke sjældent som provokunstner, en tilfældig tegner, der med sine tegninger af religionsstifteren Muhammed som en rundkørselhund blot ønskede at få opmærksomhed. Det til trods, at Lars Vilks har en ph.d. i kunsthistorie og har undervist i en årrække på universiteter i Norge og Sverige med speciale i kunstteori. På grund af trusler og fysiske overfald på Lars Vilks – herunder et forsøg på mordbrand – er det igennem årene blevet umuligt for Vilks at fortsætte sit normale virke. Den officielle støtte fra svenske kolleger er stort set fraværende trods det faktum, at Vilks lever med politibeskyttelse døgnet rundt. Det er baggrunden for, at vi stiftede Lars Vilks Komiteen.

Skæbnen minder om Rushdies

Det er lykkedes Lars Vilks Komiteen ved sine første arrangementer i København at samle vidt forskellige kunstnere, og det har været en glæde at opleve blandt andre Bjørn Nørgaard og Kristian von Hornsleth som gæster i panelet. Tankevækkende har det dog været at opleve begrundelserne fra nogle af dem, der takkede nej. Som én udtrykte det: »Man skal være opmærksom på, hvor man lægger sit gode navn«, mens en anden begrundede sit nej til at deltage i en paneldebat med denne sætning: »Det kan nemt blive så sort-hvidt med Vilks.«

26/9 holder komiteen sit næste arrangement om kvinder og frihed, og 14. februar 2014 markerer Lars Vilks Komiteen 25-året for fatwaen mod Salman Rushdie. Vi håber, at 2014 bliver det år, hvor det ikke længere opleves som kontroversielt at stille op sammen med vilde Vilks, hvis skæbne minder om Rushdies. Blot er ytringsfrihedsklimaet i dag lidt anderledes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.